Selaković: Saradnju Srbije i Vatikana treba intenzivirati 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u Vatikanu da saradnja dve strane treba da bude intenzivirana.

Selaković je rekao da su odvojeni razgovori, koje je vodio sa državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinom i sekretarom za odnose sa državama Polom Ričardom Galagerom, protekli „u veoma otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Naveo je da je dogovoreno da se od početka sledeće godine budu nastavljene konsultacije dva ministarstva spoljnih poslova, navodi se u saopštenju.

„Odlična je i dobra vest da je nakon ove posete napravljen i plan za nastavak naše intenzivne saradnje, čiji će prvi korak biti poseta nadbiskupa Galagera Srbiji koja se očekuje već krajem novembra“, kazao je Selaković.

Naveo je da će dolazak Galagera u Srbiju biti prilika i za susret sa rukovodstvom naše zemlje, ali i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, radi nastavka dijaloga dve crkve, stoji u saopštenju.

Selaković je rekao da „principijelna podrška“ koju Vatikan ima po pitanju očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije jeste „nešto što dodatno čini odnose“ dve strane značajnim i što „daje jednu ozbiljnu šansu za njihovo unapređenje“.

„Oba sastanka sam iskoristio kao priliku da sagovornike upoznam sa poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i da još jednom reafirmišem našu posvećenost dijalogu, kao jedinom diplomatski mogućem sredstvu u razrešenju kosovsko-metohijskog čvora“, kazao je šef srpske diplomatije.

Naveo je da je na sastancima bilo reči i o drugim pitanjima u regionu.

„Govorili smo o nužnosti istorijskog otpočinjanja jedne nove faze saradnje Srba i Hrvata, kao nešto čemu je Sveta Stolica i te kako naklonjena i to podržava i naročito ističući činjenicu da nerešena pitanja iz prošlosti u ovom trenutku opterećuju našu saradnju u budućnosti, a da to zasigurno nikome dobro doneti neće“, rekao je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari