Selaković u Briselu sa šefom litvanske diplomatije o saradnji 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je večeras u Briselu sa šefom litvanske diplomatije Gabrijeliusom Landsbergisom o unapređenju odnosa dve zemlje.

Selaković je izrazio zainteresovanost Srbije za intenziviranje političkog dijaloga i češću razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je rekao i da dve države imaju veliki neiskorišćen potencijal za unapređenje obostrano korisnih ekonomskih odnosa, navodi se u saopštenju.

Litvanskog ministra je upoznao, kako se navodi, sa ekonomskim rezultatima Srbije u proteklih nekoliko godina, rekavši da je „srpska privreda danas među najbrže rastućim u Evropi“ i da „ubedljivo prednjači u regionu po iznosu privučenih direktnih stranih investicija“.

Selaković je kazao da punopravno članstvo u EU ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije i izrazio očekivanje da će Litvanija biti među državama članicama Unije koje na objektivan način vrednuju napredak Srbije i podržavaju proces proširenja EU, piše u saopštenju.

Naveo je da Srbija ostaje pouzdani garant stabilnosti i ekonomskog razvoja regiona, i dodao da je to i bio motiv za pokretanje inicijative Otvoreni Balkan, u kojoj su i Albanija i Severna Makedonija.

Šef srpske diplomatije je rekao i da je Beograd „dosledno na pozicijama“ da rešenja za probleme na Kosovu mogu da budu nađena jedino kompromisom u dijalogu sa Prištinom, koja, kako je naveo, „ne pokazuje spremnost za mirno rešavanje nesuglasica i sprovođenje do sada postignutih sporazuma u okviru briselskog dijaloga“, dodaje se u saopštenju.

Selaković će sutra u Briselu odvojeno razgovarati sa visokim zvaničnicima Evropske unije, specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i potpredsednicom Evropske komisije Verom Jurovom.

On će sutra u Briselu učestvovati i na ministarskom sastanku u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a potom u Brižu na konferenciji Razgovor o budućnosti Evrope, perspektive i uloga Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari