Selaković: U Hrvatskoj u toku otvorena i brutalna politička i medijska kampanja protiv Vučića 1Foto: FoNet/MSP Srbije

U Hrvatskoj je u toku otvorena i brutalna politička i medijska kampanja protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog toga što je zauzeo jedinu moguću poziciju kada je reč o zločinima počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda, izjavio je danas minstar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Selaković je u pisanoj izjavi naveo da je to, pre svega, univerzalna pozicija sa koje branimo humanost, odnosno evropske i hrišćanske vrednosti, pa tek onda i srpska pozicija.

U odnosu prema nedvosmislenom zločinu, kakav je bio napad hrvatske avijacije na srpske civile na Petrovačkoj cesti, ne bi smelo da bude srpske ili hrvatske vizure ili bilo kakve političke ostrašćenosti i kalkulisanja, a učinioci moraju da, u ime onoga što bi trebalo da budu i srpske i hrvatske vrednosti, budu procesuirani i kažnjeni, ako njihova krivica bude dokazana, kazao je Selaković.

Zabrinjava, dodao je, što pojedini uticajni političari u Hrvatskoj ne čine napore da u svome društvu stvore zdrav i human odnos prema ratnim zločinima i stradanju nedužnih, jer ne shvataju da ustajanje u odbranu ratnih zločinaca, koje im možda može doneti kratkoročnu političku dobit, dugoročno nije u interesu društva.

Pema rečima Selakovića, još je ozbiljnija apologija zločina u koju se upustila Hrvatska akademija znanosti i umetnosti, nazivajući jedan od najmonstruoznijih i najmasovnijih zločina u Drugom svetskom ratu „jasenovačkim mitom“.

Kada hrvatska politička i kulturno-intelektualna elita negira ili relativizuje zločine koje su manje ili veće grupe pojedinaca počinile u ratovima, postavlja se pitanje kako je moguće naredne generacije građana Hrvatske osposobiti da nove odnose sa Srbijom i njenim građanima grade neopterećeni balastom zločina za koje ne snose nikakvu odgovornost, upitao je Selaković.

Postavlja se i pitanje, istakao je, kako je moguće da je Evropska unija primila kao punopravnu članicu zemlju u kojoj uticajni delovi društvene i političke elite ne iskazuju elementarnu pristojnost u odnosu prema teškim i nesumnjivim zlodelima.

Srbija i njen predsednik očigledno ne dele vrednosti sa takvom hrvatskom elitom i insistiraćemo u nastavku procesa evropskih integracija da nam bude jasno objašnjeno da li je negacija zločina evropska vrednost, pa ako jeste, jasno ćemo saopštiti da to nije i nikada neće biti naša vrednost, poručio je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.