Selaković: Ukrajina glavna tema na sastanku šefova diplomatije na Samitu u Solunu 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/MO)

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas nakon sastanka ministara spoljnih poslova u okviru Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Solunu da su glavna tema sastanka bili Ukrajina i posledice sukoba u toj zemlji po evrointegracije zapadnog Balkana.

On je naveo i da je Srbija posvećena poštovanju međunarodnog prava i dijalogu.

„To je naša čvrsta pozicija kada je reč o poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje UN, kao što je princip zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i posvećenost Republike Srbije onome što jeste mirno rešavanje sporova, posvećenost dijalogu ne samo u našem slučaju, dijalogu Beograda i Prištine, nego uopšte dijalogu kao osnovnom instrumentu diplomatije u traženju rešenja za ono što jesu sporna pitanja“, rekao je Selaković.

On je naveo da je većina učesnika sastanka podržala dijalog Beograda i Prištine. Ministar Selaković je dodao da su pojedine države pozvale Prištinu da se više uključi u dijalog i konkretnim gestovima i aktivnostima pokaže da joj je zaista do dijaloga i stalo.

Selaković je na marginama Samita imao i bilateralne sastanke sa ministarkom spoljnih poslova Slovenije Tanjom Fajon, Bujarom Osmanijem, šefom diplomatije Severne Makedonije i sa zamenikom ministra spoljnih poslova BiH Josipom Brkićem. Selaković je sa njima razgovarao o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari