Selaković: Vlada Srbije i SPC će formirati Specijalni tim za zaštitu srpske i hrišćanske duhovne baštine 1Nikola Selaković Foto: Beta/ Milan Obradović

Vlada Srbije će, uz podršku Srpske pravoslavne crkve, formirati Specijalni tim za zaštitu srpske i hrišćanske duhovne baštine na prostorima na kojima živi srpski narod, potvrdio je za RTS generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Kako je rekao, zadatak tima biće rad na zaštiti kulturne, istorijske i duhovne baštine, svega onoga što narod zove svetinjama, „tamo gde su ugrožene fizički, pravno, po pitanju identiteta, originalnosti, nastanka i porekla“.

Tim će biti formiran uz blagoslov partijarha i Sinoda, rekao je Selaković i dodao da će, pored predstavnika crkve, u njemu biti i ljudi iz struke, istoričari, istoričari umetnosti i svi oni koji mogu da doprinesu svojim radom.

Naveo je da će biti i prilike za angažovanje određenih ličnosti i stručnjaka po pozivu, „jer nije svaka svetinja ista“.

Selaković je napomenuo da je to polje veoma široko i da država u prethodnim vremenima nija poklanjala nikakvu ili je poklanjala nedovoljnu pažnju ovim pitanjima.

Na pitanje o izgradnji puta kod manastira Visoki Dečani, Selaković je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić konkretno rekao da će to postaviti kao jednu od najbitnijih tema prilikom obnovljenih razgovora u Briselu.

„Naše je da alarmiramo javnost i govorimo o tome u međunarodnim, ne samo domaćim okvirima“, objasnio je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari