Seljimi o izbornoj krizi u Srbiji: Vučić će pokušati da izbegne "metak" malim kompromisima 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Kosova

Petrit Seljimi, bivši savetnik Hašima Tačića i jedno kratko vreme šef prištinske diplomatije, analizirao je srpske izbore zaključivši da će srpski predsednik Aleksandar Vučić pokušati da izbegne „metak“ praveći male kompromise.

Vučić je proglasio pobedu na svim izbornim nivoima u Srbiji. Čak i u najmanjij opštini Ljig u kojoj nije pobedio, kupio je deo opozicije i namerava da kontoroliše grad. Ista situacija je i u Beogradu, piše Seljimi.

On to piše u nizu na engleskom jeziku, na mreži Iks (bivši Tviter) što prenosimo u slobodnom prevodu:

Opozicija je besna jer je manipulacija izbornom voljom evidentna, pogotovo u Beogradu. Hiljade Srba preveženi su autobusima iz Bosne. Devedeset odsto privatnih i državnih medija bili su ekstremno partijski nastrojeni protiv opozicije. Školski primer autoritarizma.

Ali, najinteresantniji razvoj situacije bio je nakon protesta opozicije i nasilnog odgovora Vučićeve policije. Srpska ”pinkvošovana” premijerka Brnabić javno se zahvalila ruskoj tajnoj službi za dojavu o podršci koju ”zapadne službe” pružaju protestima opozicije.

Dakle, premijerka zemlje koja je kandidat plana za proširenje EU zahvalila se FSB za pružene usluge, optužujući Zapad za raspirivanje krize. Bivša Vučićeva pristalica i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović iznela je danas da su neko vreme Vučić i Brnabić bili ”pod kontrolom FSB-a.

Od ključne važnosti je da NATO i saveznici objave sve što znaju o umešanosti Srbije u teroristički napad na Kosovo u septembru. Čuo sam glasine da su dokazi zasnovani na „humint i sigint“ istraživanju pogubni za Srbiju. Sada nam je potrebna transparentnost.

Vučić će pokušati da “izbegne metak” praveći male kompromise i nastavljajući da pravi velika obećanja u privatnosti (danas je Srbija zvanično počela da prepoznaje kosovske tablice sa simbolom Republike Kosovo). Kosovo ga mora razotkriti. Jedini način je da ga ”uhvate na blef” i saradnja sa Zapadom…

Seljimi o izbornoj krizi u Srbiji: Vučić će pokušati da izbegne "metak" malim kompromisima 2
Iks

Problem je što mi imamo nonšalantnog kosovskog premijera koji je jedino fokusiran na govore, dok ima zastrašujuće lošu istoriju diplomatije i dijaloga. Mislim, Kosovo je i dalje pod smešnim ali štetnim sankcijama EU kao Rusija i Belorusija. Nemamo nikakav trag u SAD.

Potrošili smo skoro pola decenije, dok je naš geoplitički ali i izborni položaj u EU, sve komlikovanije. Naša vlada se više bavi polarizovanjem društva na Kosovu (i regionu usled apsurdne odluke Samoopredeljenja da izađe na izbore u drugim zemljama) nego vladanjem.

Koji je izlaz? Nada (mada uzaludna) da će SAD i EU iskoristiti kakv god politički kapital i opseg informacija koji mogu prikupiti, kako bi stavili pritisak na Vučića. Najbolja opcija je ponuditi Kosovu Partnerstvo za mir  i strateški koncept NATO. Ukoliko Kurti nije u mogućnosti da koordiniše takav odgovor, izbori na Kosovu postaju neminovni, piše Petrit Seljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari