Šenah: Napadi Vučića i Brnabić politička igra koja nije baš najbolja za Srbiju 1Printskrin N1

Napadi na međunarodne posmatrače koji dolaze od predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Srbije Ane Brnabić deo su političke igre i to nije baš najbolje za vašu zemlju, izjavio je danas za N1 šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je posmatrala izbore u Srbiji Stefan Šenah.

Predsednik vaše zemlje i premijerka su mene lično napali, što pokazuje da su nervozni i da znaju da su bile nepravilnosti. Mi, kao međunarodni posmatrači, nismo nikada bili u situaciji da nas neka vlast kritikuje kao što je to sada slučaj u Srbiji, rekao je Šenah.

Šenah je naveo da su posmatrači spremni da se vrate u Srbiju, da razgovaraju sa vlastima, opozicijom i civilnim sektorom.

Upitan šta bi poručio Vučiću i Brnabić kad bi se sreo sa njima, Šenah navodi da bi im objasnio šta je demokratija, kako funkcionišu izbori i šta znači prihvatiti međunarodne posmatrače.

Kada je reč o napadima na domaće posmatrače, on je ocenio da je Crta veoma hrabra organizacija i da bi neke zemlje bile srećne da kod njih postoji.

Šenah podseća da posmatrači nisu bili nadležni za lokalne izbore, ali da je primetio da je na istom biračkom mestu bilo registrovano mnogo manje birača za parlamentarne izbore nego za lokalne.

Kolege posmatrače sam zamolio da mi kažu rezultat nakon glasanja. Na svim biračkim mestima gde su bili međunarodni posmatrači, Srbija protiv nasilja osvojila je trećinu više glasova od vladajućih stranaka, predočio je Šenah.

On naglašava da samo društvo u Srbiji može da odluči šta da radi posle ovakvog rezultata izbora i da niko spolja ne može biti arbitar u tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari