Šerifi: Sporazum Kosova sa Srbijom ima dva puta, ili teritorijalna rešenja ili ZSO 1Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Sever Portal KoSSev

Generalni sekretar vanparlamentarne Socijaldemokratske inicijative Kosova Biljal Šerifi ocenio je da sporazum sa Srbijom ima dva puta, „ili teritorijalna rešenja ili Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO)“.

Šerifi, bivši poslanik u Skupštini Kosova, ;je za prištinsku agenciju Ekonomi onlajn rekao da izjave premijera i predsednice Kosova o ZSO pokazuju da Kosovo „nema zajedničku politiku“.“Ovo pokazuje da nisu usaglašeni jedni sa drugim, i svako ima svoje stavove, to dokazuje da Kosovo nema zajedničku politiku“, kazao je on.

Smatra i da „niko ne može da beži od (primene) ranije postignutih dogovora“, osim, kako je naveo, „ako nije doneta odluka da se nađe drugi način“. ;

„Sporazum sa Srbijom ima dva načina, ili teritorijalna rešenja, ili Asocijacija, status kvo nas je koštao, ali ne i Srbiju. Srbija je stalno koristila status kvo za izvlačenje koristi iz EU“, kazao je on.

Ocenio je da „agresija“ Srbije na Kosovo, „bez presedana“, od, kako je kazao, „oslobođenja zemlje“.

„Vlada Kosova je malo učinila da saveznici poveruju u našu istinu, istina je gorka tamo gde je ubijen nedužni policajac (u Banjskoj)“, rekao je on.

Kazao je da bi „pobeda kosovske policije na terenu trebalo da bude prevedena u pobedu za pregovaračkim stolom“, te naveo da „ne vidi da se ovako nešto dešava“.

„Vlada Kosova ima zadatak da ovu operativnu pobedu pretvori u političku i diplomatsku pobedu“, rekao je Šerifi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari