Server: Kosovo na Samit demokratije nije pozvano zbog korupcije, a Srbija zbog nepriznavanja prošlosti 1Foto: RTCG

Američki profesor i stručnjak za Balkan Danijel Server rekao je u intervjuu za Reporteri da je korupcija jedan od razloga što Bela kuća nije pozvala Kosovo na Samit demokratije, a naveo je i razloge zbog kojih su izostavljeni Srbija i Bosna i Hercegovina.

Svako ima svoje izazove, za Kosovo je najveći korupcija, za Bosnu i Hercegovinu ključno pitanje je ustav, koji osigurava dominaciju etničkih nacionalističkih političkih partija, dok u Srbiji, pored problema sa sudovima i medijima, postoji nepriznavanje njene prošlosti i pokušaji uticaja u susednim zemljama, rekao je Server.

Američki stručnjak za balkanska pitanja je dodao da nijedna od ovih zemalja nema potpuno konsolidovanu demokratiju, ali je naglasio da Kosovo i Bosnu i Hercegovinu ne bi svrstao u istu kategoriju kao Srbiju.

Nijedna od ovih zemalja nije potpuno konsolidovana demokratija, ali bih Kosovo i Bosnu i Hercegovinu svrstao u drugu kategoriju od Srbije, koja je de fakto vratila autokratsku kontrolu nad medijima i sudovima, što nije slučaj na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, ocenio je Server.

Prema njegovim rečima, nedobijanje poziva da prisustvuju Samitu demokratije Kosovo, Bosna i Hercegovina i Srbija treba da shvate kao poruku.

Poruka je da ako želite da budete u demokratskom klubu, morate da obezbedite ne samo slobodne i poštene izbore, već i otvorenije i pluralističko društvo, kazao je Server, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari