Zašto je Šešelj Nišlijama besplatno delio svoje knjige? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, u toku izborne kampanje u Nišu, ovih dana lično je delio besplatne primerke svojih knjiga. Njegova poruka Nišlijama bila je da zbiju redove sa patriotskim političkim partijama u Srbiji i da ne dozvole da Niš padne „u izdajničke ruke prozpadnih partija“ koje su unakazile zemlju.

Sagovornici Danasa smatraju da je to pumpanje nacionalističke i ratne retorike u izbornoj kampanji u kojoj lider radikala spaja za sebe lepo i korisno, budući da mu je Vučić otkupio sve knjige koje se besplatno dele u kampanji.

„Deo izborne kampanje naprednjaka, a samim tim i Šešelja i radikala, jeste pumpanje nacionalističke i ratne retorike. Ni najmanje ne čudi uključenost Šešelja u takvu kampanju. To je kao da ste pustili piranu u bazen sa običnim građanima – dobro će se najesti, u svom je ekosistemu, a nastradaće plen“, kaže za Danas Biljana Stojković , kopredsednica stranke Zajedno.

Ona dodaje da je sasvim jasno da su građani Srbije decenijski plen radikala i ta činjenica se neće promeniti, dok god je Vučić na vlasti.

Đorđe Pavićević, poslanik Zeleno levog fronta, kaže za Danas da bi bilo zanimljivo videti koje knjige, od 182 toma sabranih dela Vojislava Šešelja, se dele.

„Mogli bi se šaliti na tu temu da to nije deo vraćanja na ‘fabrička podešavanja’ na politiku s početka devedesetih godina koje je sastavni deo ove kampanje, ali i obuhvatnije politike koja se sprovodi“, navodi naš sagovornik.

On napominje da se ovaj trend može uočiti i kroz orijentaciju međunarodne politike, kadrovska rešenja u vladi, kulturnu i obrazovnu politiku, medije.

„Ovo budi neprijatna sećanja i izaziva zebnju da će Srbija ponovo krenuti u pravcu koji nas je jednom odveo u katastrofu“, napominje Pavićević.

Slobodan Ilić, poslanik Srbija centra, podseća da je Šešelj uvek bio „dvorska luda svih vlasti“, pa tako i ove. Kaže i da je potpuno nebitno šta on radi, jer je pravi šef Aleksandar Vučić, a svi ostali samo rade što im on kaže.

Aris Movsesijan, potpredsednik Pokreta slobodnih građana, razloge zbog kojih Šešelj deli svoje knjige vidi u njegovim planovima za budućnost.

„Lider radikala očigledno planira da nakon ovih izbora postane akviziter. Gubitnička nacionalistička politika, koju Vučić godinama pokušava da koristi, trudeći se da prikaže sebe kao ‘mekanu’ varijantu svog političkog oca, biće uskoro poražena. Dakle, moj predlog je da Šešelj u budućnosti bude akviziter knjiga sa tvrdim, a Vučić s mekim povezom“, poručuje Movsesijan.

Ima i onih sagovornika Danasa koji smatraju da Šešelj ništa ne radi džabe i da u svemu vidi neku korist.

„Šešelj spaja za sebe lepo i korisno. Lepo, jer očito uživa u takvoj kampanji, a korisno jer je Vučić morao da otkupi sve te knjige koje se u kampanji dele. Uglavnom, radikali se već trideset i kusur godina lepo zabavljaju na grbači i na nesreći ovog naroda“, zaključuje Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

Šešelj je u Nišu već delio svoje knjige pre dve godine, a radikali su tada u centru grada prikupljali i potpise protiv Zakona o istopolnim zajednicama. Besplatno je u sklopu izborne kampanje delio knjige i pre četiri godine u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu. To je bilo u sklopu velike akcije – 40.000 knjiga građanima Srbije. Akciju su tada otpočeli u Lovćencu, a potom u Hrtkovcima.

Tokom podele besplatnih primeraka knjiga u Nišu ovih dana, Šešelj je poručio građanima da je cilj da se ne dozvoli da Niš padne u izdajničke ruke.

„U ruke ovih prozapadnih partija koje su ga unakazile. Setite se šta se desilo posle petog oktobra, kada su te izdajničke stranke preuzele vlast. Uništili su Elektronsku industriju, Mašinsku industriju i sve drugo što je radilo u Nišu. Jeste radilo pod sankcijama u strašnim problemima, ali je radilo. A onda je nestalo. Prodato je budzašto, upropašćena je sva privreda. Sad se privreda Srbije podiže, takoreći ispočetka i veliki je napredak već postignut. Niš može očekivati dobre stvari samo ako koalicija Niš sutra pobedi“, objasnio je lider radikala deleći knjige kod nišavske tvrđave.

Dodao je da narodu deli svoje knjige, a to je nekoliko desetina hiljada knjiga.

„Mislim da će biti skoro trideset hiljada i drago mi je da te knjige idu u narod. Tu ima i haških dokumenata i raznih drugih dokumenata i tako. Biće to jednog dana dragoceno svedočanstvo našeg vremena“, poručio je Šešelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari