Šest godina od hapšenja Marka Đurića i prvog velikog upada ROSU na sever Kosova 1Foto: Printscreen RTS - ssnimak hapšenja Marka Đurića

Na današnji dan pre šest godina, 26. marta 2018, tadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda Marko Đurić, uhapšen je u Severnoj Mitrovici, odakle su ga do zuba naoružani specijalci Kosovske policije odveli u Prištinu, a zatim i proterali sa Kosova. To je bio i prvi veliki upad specijalne jedinice policije ROSU na sever Kosova, podseća Kosovo online.

Skup u Mitrovačkom dvoru, u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, kojem su prisustvovali predstavnici Srpske liste i građani, kao i Đurić, čelnici Kancelarije za KiM i tadašnji generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, prekinut je oko 17.30 kada su specijalci upali u salu, i uz upotrebu oružja i suzavca, uhapsili Đurića i njegovog pomoćnika Željka Jovića, koji je povređen u pokušaju da se odupre privođenju.

Specijalci, pod punom opremom i sa dugim cevima, pojavili su se u Severnoj Mitrovici, upali u salu, a na građane koji su pokušali da ih u tome spreče, bacili su suzavac i šok bombe.

Đurića su oborili na pod, šutirali ga, a građanima naredili da se ne pomeraju, sve vreme ih držeći na nišanu, dok su kundacima udarali i tadašnjeg gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića, pa i građane.

Povređeno je više od 30 osoba.

Kako je tada javio TV Most, tokom policijske akcije čuli su se pucnji, lomljava stakla, ali i uzvici na albanskom jeziku, a u gradu su odzvanjale sirene.

Nikola Selaković je tada preneo novinarima da su prilikom hapšenja Đurića, teže povređeni Nenad Rikalo, Željko Jović, Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović. Kosovski specijalci su tokom akcije hapšenja Marka Đurića, napali i povredili snimatelja RTS-a Vladimira Đurića.

Slike i snimak privođenja na kojima se vidi kako policija Đurića brutalno vuče po ulicama i ubacuje u vozilo, obišle su svet.

On je uz maltretiranje i ponižavanje, sproveden u policijsku stanicu u Prištini, u pratnji konvoja vozila. Zgradu KPS-a u kojoj se nalazi pritvorsko odeljenje obezbeđivalo je više desetina pripadnika specijalne jedinice ROSU.

Iz vozila, Đurić je izveden sa lisicama na rukama, pognute glave, okružen sa oko 100 maskiranih pripadnika Kosovske policije. Brzim hodom su ga prebacili iz automobila u zgradu policije, a njegovo sprovođenje u pritvor pratilo je više stotina Albanaca koji su uzvikivali pogrdne reči na srpskom jeziku.

Izveden je pred sudiju za prekršaje, nakon čega je odlučeno da bude deportovan sa Kosova, sa obrazloženjem da je protiv njega „intervenisano na osnovu naloga o zabrani ulaska na Kosovo“.

U pratnji velike kolone vozila kosovske policije, upućen je na prelaz Merdare, gde ga je preuzela srpska policija.

Inače, okrugli sto u Severnoj Mitrovici trebalo je da počne tog dana u 12.44 sati, ali je kasnio nekoliko sati, dok Đurić i Selaković nisu stigli, i pored zabrane ulaska. Đurić je tada istakao da je došao da poruči Srbima da za Srbiju Kosovo i sever Kosova nikada neće biti deo samoproglašenog Kosova ili „velike Albanije“.

Šest godina od hapšenja Marka Đurića i prvog velikog upada ROSU na sever Kosova 2
Foto: Print screen Kosovo online

Ministarstvo inostranih poslova Kosova je tada izdalo saopštenje da Đuriću i Selakoviću nije data dozvola da borave na Kosovu zbog „nedoličnog ponašanja i provokacije koju je Đurić učinio tokom prethodnih poseta i retorike kojom izaziva mržnju među građanima Kosova“.

Povodom hapšenja, tog dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Đurićevo hapšenje nazvao je „brutalnom provokacijom, činom bezumlja i najtežim kriminalnim aktom prištinskih vlasti, uz očiglednu podršku nekih zemalja“. Istakao je i da je Đurićev dolazak u skladu sa sporazumima Beograda i Prištine tri puta najavljen, te da mu za dolazak dozvila i nije potrebna, već samo obaveštenje da će posetiti Kosovo.

Šest godina od hapšenja Marka Đurića i prvog velikog upada ROSU na sever Kosova 3
Foto: Printscreen Kosovo online

Predstavnici Evropske unije, oglasili su se posle hapšenja, a portparolka EU Maja Kosicjančić pozvala je vlasti Srbije i Kosova da „pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala posle hapšenja“.

Građani Severne Mitrovice tog dana bili su ogorčeni zbog Đurićevog hapšenja, a medijima su rekli da je to za njih bio jedan od najtežih dana u poslednjih deceniju i po i da je „poslednji trenutak da se stane na put incidentima, koji se ponavljaju“.

Ipak, šest godina kasnije, etnički motivisani incidenti protiv Srba na Kosovu ponavljaju se i sve ih je više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari