Šetnja za Olivera u centru Beograda (FOTO) 1Foto: M. Miljković

„Šetnja za Olivera“ kojom se obeležava godišnjica ubistva lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda sa Kosova Olivera Ivanovića završena je danas, posle šetnje centrom Beograda, od Andrićevog venca do hrama Svetog Save, gde su zapaljene sveće.

U protestu su učestvovali predstavnici i funkcioneri različitih opozicionig političkih stranaka i pokreta, a početak događaja megafonom je ometao Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa Kosova, koga su učesnici gađali grudvama snega, dok je on sve vreme uzvikivao „Demokrate, zašto je ubijen Đinđić“.

Na trasi kretanja povorke saobraćaj je bio zaustavljan, incidenata nije bilo, a prisutan je bio veliki broj policajaca u civilu.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je novinarima da je Ivanović više puta pominjao ljude koji mu ugrožavaju život, a da četiri godine kasnije ne postoji odgovor ko je tu uradio i naručio.

On je konstatovao da se, nažalost, nadležni organi ni u Beogradu ni u Prištini, ne trude da se nađu ubice i nalogodavci.

Đilas je dodao da postoji čovek koji je organizovao hajku na Ivanovića, kao i snimanje spota i emitovanje na televiziji Pink, i istovremeno „zaštitio i obogatio ljude za koje je Ivanović više puta pominjao da mu ugrožavaju život“, a na pitanje o kome se radi odgovorio je da je svima jasno ko je ta osoba.

Kako je naglasio, ni četiri godine posle ubistva ne postoji odgovor ko je to uradio i naručio, i zato je obećao da će kad njegova stranka dođe na vlast, to biti otkriveno.

Ivanović je bio spreman na razgovor sa albanskim narodom u zaštiti Srba na Kosovu i kao takav je bio meta napada, konstatovao je Đilas.

Ivanovićev bratanac, advokat Aleksandar Ivanović ocenio je da postoji opstrukcija u istrazi ubistva, a da se u Beogradu ne vodi istraga, nego samo drže konferencije za novinare, na kojima se daju izjave, a nema nikakvih rezultata, i plus se unosi konfuzija.

On je podsetio i da za četiri godine niko od članova Ivanovićeve porodice nije dobio priliku da se pojavi na Javnom servisu i govori o celom slučaju.

Ivanović je naglasio i da je činjenica da u dve ulice kojima se on kretao tog 16. januara 2018. godine, postoje desetine bezbednosnih kamera, ali da nijednog snimka nema.

On je ukazao i na priču oko nestanka mladića iz Hrvatske za Novu godinu u Beogradu, gde je policija rekonstruisala njegovo kretanje, i konstatovao kako je to primer kako sistem radi kad hoće da reaguje, a slučaj njegovog strica je priča kako neće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari