Simić (Srpska lista): Nova skupštinska većina u Severnoj Mitrovici je neligitimna 1Igor Simić Foto: Srpska lista

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je ocenio da je nelegitimna današnja odluka o formiranju nove skupštinsku većinu u opštini Severna Mitrovica.

On je povodom aktivnosti u opštini Severna Mitrovica, gde je 16 odbornika položilo zakletvu i izabralo predsedavajućeg, kazao da je to bila jedna od tema na Kriznom štabu, preneo je KoSSev.

„U tom smislu je apsolutno ne prihvatamo“, istakao je Simić, koji se obratio s jedne od barikada koje su Srbi postavili na severu Kosova.

Pozvao je građane na istrajnost i suzdržanost i da poštuju međunarodne predstavnike na terenu.

„Potrebno je da se sačuva mir, a njemu ne doprinose (kosovski) specijalci u severnom delu Mitrovice koji kod građana izazivaju strah“, kazao Simić.

Naglasio je da je stoga „najhitnije da se te jedinice povuku“, a to su poručili i međunarodnoj zajednici, jer, kako smatra Simić, one ne doprinose miru na Severu.

On se obratio nakon treće sednice Kriznog štaba i sa barikada koje traju već peti dan, piše KoSSev.

Kazao je da Krizni štab čine politički predstavnici, zajedno sa pojedincima, lekarima, profesorima, privrednicima – koji razmatraju trenutnu situaciju na Kosovu.

Rekao je da je svakoga dana na barikadama „sve veći broj ljudi“, a tako je, dodaje, jer su svesni da je to reakcija Srba „na ono što Priština želi“- „proterivanje našeg naroda sa ovih prostora“.

Već peti dan Srbi sa Severa Kosova drže barikade na glavnim saobraćajnicama na najmanje pet mesta, dok je kosovska policija zatvorila prelaze Jarinje i Brnjak.

Zatvorene su i škole, kao i ugostiteljski objekti, a u Severnoj Mitrovici, još pre barikada raspoređene su pojačane policijske jedinice iz regiona širom Kosova.

Srbi su početkom novembra napustili većinu kosovskih institucija, a barikade su u subotu postavljene nakon što je na Jarinju uhapšen bivši pripadnik kosovske policije.

Za novog predsedavajućeg Skupštine opštine Severna Mitrovica izglasan je Nedžad Ugljanin iz Građanske inicijative „Mitrovica“, preneo je KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari