Simić (Srpska lista): Srbe na Kosovu plaši ćutanje međunarodne zajednice, saopštenja nisu dovoljna 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Bojan Slavković)

Funkcioner Srpske liste Igor Simić ocenio je večeras da Srbe na Kosovu plaši „ćutanje“ međunarodne zajednice na ukidanje dinara kao platežnog sredstva i akcije Kosovske policije u privremenim institucijama Srbije, kao i da njihova saopštenja nisu dovoljna.

„Ta anemična saopštenja koja čujemo svakog dana su pratioci svih onih loših odluka Vlade Aljbina Kurtija protiv interesa srpskog naroda, koja po pravilu ostanu na tome“, rekao je Simić za televiziju Pink.

Sama saopštenja međunarodnih predstavnika, prema njegovim rečima, neće biti dovoljna, već je neophodno da se hitno preduzmu određeni koraci.

Simić smatra da bi Prištini trebalo zapretiti zabranom upotrebe evra, za koji tvrdi da se na Kosovu koristi bez odobrenja Centralne evropske banke, kao i da bi trebalo onemogućiti upade u privremene organe Srbije razmeštanjem pripadnika Kfora.

„Kfor mora da stane u zaštitu srpskog naroda, da ne dozvoli da gleda kako oni (kosovska policija) upadaju u ambulantu, maltretiraju doktorke i medicinske sestre samo zato što su pružale medicinske usluge i to ne samo Srbima, već i Albancima“, naveo je Simić.

Rekao je da su protiv desetina Srba iz tih institucija podnete krivične prijave za „napad na ustavni poredak“, precizirajući da su nekima napisane, nekima se pišu, a nekima se preti tim prijavama.

Govoreći o nekim od problema koji čekaju Srbe nakon ukidanja dinara, naveo je da oni ne mogu da otvore račune u kosovskim bankama ukoliko dobijaju primanja iz Srbije.

Prema njegovim rečima, između ostalog, prestaće da rade narodne kuhinje, a bolnice neće moći da sprovode javne nabavke.

„Aljbin Kurti je napravio taj fenomenalan plan za ostvareje njegovog cilja, a to je da nema Srba na prostoru Kosova i Metohije, ili da ih ostane tek toliko da se formiranje Zajednice srpskih opština apsolutno obesmisli“, ocenio je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari