Siniša Kovačević napustio sednicu jer Odbor za kulturu i informisanje neće da raspravlja o novinarima, Bakarec vikao Ćuti "pijanduro" 1Foto: Printskrin/ parlament.rs

Sedma sednica Odbora za kulturu i informisanje počela je vređanjem „pijanduro jedna“ i „idite da slavite pogrom na Kosovu“, koje je Nebojša Bakarec izrekao Aleksandru Jovanoviću Ćuti, nakon što su  predstavnici opozicije i predsedavajući Siniša Kovačević napustili sednicu, jer je promenjen dnevni red.

Na dnevnom redu sedme sednice Odbora za kulturu i informisanje bile su tačke – stanje u srpskom novinarstvu, razmatranje Izveštaja o radu Nacionalnog saveta za kulturu, razmatranje Predloga zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi, koji je podnela Vlada i tačka razno.

Nebojša Bakarec je odmah pre glasanja za dnevni red podneo predlog da se tačka jedan i četiri ne razmatraju jer za njih nema skupštinskog materijala.

„Nema potrebe da pričamo o novinarstvu, ovo nije tribina, da ne bi ovde bila pričaonica i pljuvaonica. Kako da raspravljamo o stanju srpskog novinarstva kad nismo dobili materijal ili neki zaključak predsedavajućeg. Ni tačka razno ne može da prođe kao takva, tu može da se priča svašta“, rekao je Bakarec.

Na sednicu su bili pozvani i predstavnici novinarskih udruženja, Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, i Slobodan Ćirić, potpredsednik UNS-a. Oni su čak bili spremni da dostave Bakarecu izveštaje i materijale, ali je on to odbio.

– Niko od nas nije poneo neki specijalni materijal, tema je trebalo da bude stanje novinarstva u Srbiji. Međutim, bili smo spremni da Bakarecu damo određena izveštaje. Poput UNS-ovog, koji pokazuje da je prošle godine bilo duplo više napada, pretnji i pritisaka na novinare, nego pretprošle. U 2022. ih je bilo 140, a godinu dana pre toga, 70. On je to odbio. Žao mi je što predstavnici vlasti nisu imali sluha za probleme u novinarstvu i nisu želeli da slušaju o stanju u medijima – kaže Ćirić za Danas.

Nakon glasanja, gde je predlog usvojen sa deset glasova za i šest protiv, sednicu je napustio predsedavajući Siniša Kovačević i predstavnici opozicije dok su preostali deset članova nastavili održavanje sednice sa samo dve tačke dnevnog reda.

„Nije trebala nikakav administrativna priprema o temi novinarstva naših skupštinskih  službi jer svi svesni da su novinari u Srbiji pod pritiskom, neki su proteklih dana relocirani i smatrao sam da treba o nivinarstvu da raspravljamo jer nema većeg dostignuća od slobode, od slobodne reči i slobodnog mišljenja“, naveo je Siniša Kovačević.

Odbor za kulturu i informisnaje nastavo je rad a na dnevnom redu je razmatranje Izveštaja o radu Nacionalnog saveta za kulturu i razmatranje Predloga zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi, koji je podnela Vlada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari