Sednica Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredinefoto FoNet Zoran Mrda

Nebojša Bakarec (SNS) dobacivao je više puta „pijanduro“ Aleksandru Jovanoviću Ćuti na početku sedme sednice Odbora za kulturu i informisanje a ostalim članovima odbora i  predstavnicima opozicije, kada su krenuli da napuštaju sednicu, „idite da slavite Pogrom na Kosovu“.

A sat vremena kasnije, kada su predstavnici opozicije i predsedavajući Siniša Kovačević već uveliko napustili sednicu jer je većinom glasova sa dnevnog reda skinuta prva tačka stanje u srpskom novinarstvu, nastavilo se vređanje i Ćute i Siniše Kovačevića.

„Danas sam došao ranije na sednicu odbora i u liftu sreo Ćutu, on mi je rekao „Dobar dan“ a u liftu su se osetila alkoholna isparenja, tako da ja ovo što sam rekao na sednici nije bez ikakvog osnova. Drugo, to je poznato zato što gospodin i na sednice Skupštine tako dolazi, i naš ga je predsednik poslaničkog kluba gospodin Jovanov više puta tokom sednica opomenuo da ne dolazi pod uticajem psihoaktivnih sustanci, to jest alkohola“, rekao je Bakarec.

Još je dodao, nakon usvajanja Izveštaja o radu Nacionalnog saveta za kulturu da je „sramota da se na sednicu bilo kog odbora dolazi u takvom stanju“.

„Svi ste bili svedoci, gospodin Jovanović je mogao da dobije reč na početku sednice od predsedavajuće ali on je odabrao da dobacuje. Tri puta me prozivao i vređao, konkretno je rekao da ja zagovaram pljuvanje i pljuvaonicu i onda sam mu ja na kraju odgovorio, ali to nije bez osnova i to je opštepoznata stvar. Da li će reagovati recimo Administrativni odbor, da li će neko reagovati na ovo što on mesecima radi, šta sad mi treba alko test da uvedemo u skupštinu da bi utvrdili da je ovo što ja govorim istina. Apelujem na sve da se ovako ne ponašaju“, rekao je kasnije u toku sednice, kojoj nije prisustvovao poslanik Ćuta, Nebojša Bakarec.

Komentara nije bio pošteđen ni dramski pisac Siniša Kovačević, za koga je Nejbojša Bakarec naveo da je autor „skaredne drame o Svetom Savi i svim Nemanjićima“ a tim kvalifikacijama pridružila se kasnije još jedna članica Odbora za kulturu.

„Šta je učinio za Srbe kada se desio pogrom na Kosovu i Metohiji baš na ovaj dan, 17. marta, i baš danas je, eto, morao da sazove sednicu a ne neki drugi dan. Sakrio se u mišju rupu, eto šta je radio a njegova stranka je tada bila na vlasti a on i Miloš Jovaović i mnogi drugi nisu prstom makli da spreče taj pogrom. Tada je spaljeno 35 crkava i manastira koji su kulturna dobra SPC i uništeni mnogi domovi kulture i 10.000 kulturnog blaga Srba, sve ono što svedoči o hiljadugodišnjem postojanju Srba na tim prostorima“, rekao je Bakarec.

Još je dodao da je „strašno što je Kovačevićava stranka sazvala za danas miting i da je on verovatno otišao na taj skup, da slave pobedu Albanaca“, naveo je on.

Na kraju sednice Odbora za kulturu, uz stalne hvalospeve vladajućoj stranci i predsedniku Srbije, je usvojena i druga tačka dnevnog reda a to je Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi koji je podnela Vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari