Škeljzen Malići: Ako Putin ima nameru da izazove svetski rat, Vučićevu strategiju "dve stolice" će razbiti u paramparčad 1 Foto Bojan Mrđenović

Bojazan da će Vladimir Putin tražiti da se i na Balkanu izazovu sukobi u Bosni, Kosovu i Crnoj Gori je opravdan jer je neuračunljivost predsednika Rusije postala očigledna – komentariše za Danas Škeljzen Malići, politički analitičar iz Prištine, moguće tragične posledice ruske invazije na Ukrajinu, kada je reč o odnosima Srbije i Kosova, imajući u vidu da predsednik Ruske Federacije podržava srpsko nepriznavanje kosovske nezavisnosti.

Malići ističe da Vladimir Putin, kako kaže, više ne preza od ideje obnove sovjetske imperije koja se pre 30 godina raspala.

– Ranije je tu obnovu radio na parče, osvajajući rubne oblasti širenja zapadne demokratije (Abhazija, Južna Osetija, prednistrovlje, Krim, Istočna Ukrajina… Napad na Ukrajinu je veliki zalogaj i rat kojeg je teško dobiti bez ogromnih žrtava i gubitaka… I, ako se Putin na to odluči onda je to znak da je izgubio kompas… Otvaranje ratnog žarista na Balkanu ne znam od kakve bi koristi bilo osim ako Putin nema nameru da izazove svetski rat – kaže Škeljzen Malić.

Prema njegovim rečima, ta krajnja opcija je opasna ali će razbiti u parampaad strategiju neutralnosti Vučića – da sedi na dve stolice i udvara se Moskvi i Briselu u isto vreme.

Škeljzen Malići: Ako Putin ima nameru da izazove svetski rat, Vučićevu strategiju "dve stolice" će razbiti u paramparčad 2
foto EPA PHOTO EPA/SAŠA STANKOVIĆ/ss-fob

– Me se desiti da Putin zapravo ima ograničene ciljeve u Ukrajini da ojača ono što je v osvojio a da će hteti da na Balkanu otvori konflikte koji će skrenuti pažnju sa brutalnih mera pacifikacije, pre svega same Rusije. Putin nije toliko uplašen od NATO pakta, koliko od demokratske opozicije u samoj Rusiji. Putin radi upravo ono što je Slobodan Milošević radio kada mu je bila uzdrnana vlast kod kuće – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari