SKOJ zahteva zabranu koncerta Baje Malog Knindže, pominju i Momčila Đujića 1foto: Printscreen/YouTube/ KOKTEL Sa Bojanom Belićem

Savez komunističke omladine Jugoslavije zalaže se za zabranu koncerta muzičara Mirka Pajčina, umetničko Baja Mali Knindža, te s tim zahtevom se obraćaju Vladi Srbije i direktoru Sportskog centra Tašmajdan Mirku Pavloviću.

SKOJ zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kao i od direktora Sportskog centra Tašmajdan, Mirka Pavlovića, da otkažu održavanje koncerta Mirka Pajčina, poznatijeg kao Baja Mali Knindža, zakazanog za 27.05.2023. godine, navodi ova organizacija u saopštenju.

Zabranu traže jer, kako kažu, tekstovi ovog muzičara pozivaju na nasilje, etničku nacionalnu i versku mržnju, podržavaju mizoginiju i seksizam, te afirmativno govore o kriminalu, alkoholu i drogama, što je, napominju, zakonom kažnjivo u Republici Srbiji.

„Baja Mali Knindža u svojim tekstovima veliča četničkog zlikovca i izdajnika srpskog naroda, saradnika nemačkog i italijanskog okupatora, a od 1945. godine i saradnika CIA, Momčila Đujića. Baja Mali Knindža koji sebe lažno promoviše kao „srpskog patriotu“ je tokom rata bio dezerter, a ljudsku nesreću i patnju je koristio kako bi zgrtao ogromne količine novca, potpirujući mržnju“, poručuju.

SKOJ navodi i da numere ovog muzičara su „klasičan šund i kič“, te da su pesme „koje podstiču na nasilje i mržnju posebno su neprihvatljive i degutantne u danima nakon tragičnih masovnih ubistava koja su se dogodila u našoj zemlji“.

„Pored institucija koje su nadležne da zabrane ovaj sramni koncert, SKOJ traži da se po ovom pitanju oglase Ministarstvo kulture, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo omladine i sporta i da se založe da se ovaj koncert zabrani, jer su poruke Baje Malog Knindže pogubne za omladinu i društvo

SKOJ kao omladinska organizacija poziva progresivne i antifašistički nastrojene građane Beograda da spreče održavanje ovog koncerta. Koncert Baje Malog Knindže se ne može pravdati profitom i njegovo održavanje mora biti zabranjeno. Beograd je slobodarski grad i održavanje koncerta Baje Malog Knindže je neprihvatljivo i mora biti sprečeno“, napominju iz SKOJ-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari