Skup o Kosovu: Šta su poručili patrijarh i episkopi? 1Printskrin Kosovo online

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije kazao je da univerzalna ljudska prava, kao što su pravo na život, slobodu kretanja, imovinu, koja su garantovana međunarodnim aktima, ne mogu biti predmet statusnih pregovora.

On je, govoreći na skupu „Kosovo i Metohija, istorija i kulturno nasleđe“ koji se održava na Bogoslovskom fakultetu, kazao da SPC ne može da bude deo pregovora o statusu Kosova, jer se govori da je pitanje SPC jedno od najsloženijih pitanja u pregovorima.

Podsetio je da je SPC na Kosovu vekova i da ima više od 1.300 hramova , što je kako je kazao, više od osam hramova po kvadratnom kilometru.

Patrijarh je podsetio da je prošlo 25 godina od bombardovanja i 20 godina od Martovskog programa i naglasio da se i dalje govori, i da treba da se govori o srušenim crkvama i stradanjima srpskog naroda.

Istakao je da je međunarodna zajednica dužna da obezbedi poštovanje osnovnih ljudskih prava.

Episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije je kazao da SPC na Kosovu danas prolazi najteži istorijski period svog postojanja, ali da narod i monaštvo ostaju na teritoriju u koju je utkano duhovno biće srpskog naroda.

Podsetio je na stradanja srpskog naroda i danas, ali i na spremnost da ostane na svojim vekovima ognjištima.

Ispred Matice srpske prisutnima se obratio Jovan Delić.

„Na Kosovu i Metohiji postoje tri srpske prestonice – Prizren i Priština – carske, i jedna Božja -Pećka patrijaršija“, rekao je Delić.

Episkop Bački Irinej istakao je važnost pamćenja kosovskog zaveta.

„Ako zaboravimo naše svetinje i sami ćemo sebe zaboraviti“, poručio je episkop Irinej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari