Skupština Kosova, bez podrške opozicije usvojila Zakon o birou za oduzimanje nezakonite imovine 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Skupština Kosova je danas, bez podrške opozicije, usvojila u prvom čitanju Nacrt zakona o Birou za verifikaciju i oduzimanje neopravdano stečene imovine.

Za nacrt tog zakon glasalo je 58 poslanika a tri su bila uzdržana, medju kojima i predsednik parlamenta Gljauk Konjufca.

Opozicija nije glasala jer u nacrt zakona nisu uključene primedbe Venecijanske komisije.

Pre glasanja, šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gađi predložio je da se o nacrtu zakona ne glasa bez poštovanja jučerašnjeg dogovora kod predsednika parlamenta.

Ministarka pravde Albulena Hadžiju rekla je da će se taj zakonski predlog, nakon načelnog glasanja, u drugom čitanju baviti preporukama Venecijanske komisije.

Šef poslanika Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da je kod predsednika parlamenta dogovoreno da „vlasništvo nad proverom preuzme Skupština Kosova“.

„Ponovo ulazimo u proces u kome dolazi do podela ne krivicom opozicije“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, vlast „gura zakon koji je neustavan“.

„Juče smo na najsadržajniji način razgovarali o procesu provere. Ako idete ovim putem, ministre, onda ste bez nas“, rekao je on.

Šef poslanika Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri je rekao je da su se juče „u principu složili“ da pitanje reforme pravosuđa ne treba da bude ograničeno samo na proveru, već i na pitanje tog Biroa.

Ocenio je da je „danas važan politički konsenzus“.

„Smatram da je konsenzus u reformi pravosuđa izuzetno važan i mislim da tu treba da se odrazi i Vlada“, rekao je on.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdidžiku rekao je da postoje dva zakona u paketu, za koje, kako je naveo, veruje da su povezani i da se radi o reformi u pravosuđu.

„Tražili ste inkluzivnost. Vi ste, predsedniče Skupštine, preuzeli obavezu da ovaj zakon pošaljete Venecijanskoj komisiji i mi cenimo vaš poduhvat. Dali smo načelnu podršku reformi“, rekao je on.

Konjufca je rekao da je njegov stav isti od kada je taj nacrt zakona poslao Venecijanskoj komisiji, te dodao da je čekao mišljenje komisije i da ga je pažljivo pročitao.

Venecijanska komisija našla je značajne nedostataka u nacrtu zakona o Birou za konfiskaciju.

Konjufca je rekao da će upravo zbog tih primedbi Venecijanske komisije danas biti uzdržan prilikom glasanja.

Skupština je prethodno bez učešća opozicije usvojila sve tačke dnevnog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari