Skupština Novog Pazara usvojila je završni račun budžeta i plan zapošljavanja 1Foto: S. Župljanin

Skupština Novog Pazara usvojila je završni račun budžeta za 2020. godinu i konsolidovane finansijske izveštaje sa izveštajem revizora za tu godinu, prenosi radio Sto plus

Kako je objavljeno, u završnom računu prikazano je da se tokom 2020. godine u gradsku kasu ukupno slilo nešto više od 2,9 milijardi dinara, odnosno 97,6 odsto od planiranih prihoda.

Sa druge strane, kako oni navode, rashodi su iznosili preko tri milijarde, što je oko 97 odsto od toga koliko su budžetom bili planirani troškovi.

Odbornici Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka istakli su da je probijen zakonski rok za usvajanje završnog računa, kao i da on pokazuje da iz gradskog budžeta tokom 2020. godine nisu realizovana sredstva za brojne programe.

Ocenili su i da je nezavisna revizorska kuća utvrdila brojne nepravilnosti, dok su izvestilac i članovi vladajuće većine istakli da je Novi Pazar od strane tog tela ocenjen četvorkom, prenosi radio Sto plus

Skupština je usvojila i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2022. godinu kojim su predviđene tri vrste subvencija – za samozapošljavanje, zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih i troškove kamata.

Za te subvencije je u budžetu planirano 15 miliona dinara, a planirano je da njima budu obuhvaćene 64 osobe ili privredna subjekta. Opozicija je kritikovala plan tvrdeći da lokalna samouprava ne čini dovoljno da se smanji nezaposlenost i da je premali broj obuhvaćen planom, kao i da ih znatno više svakodnevno napusti Novi Pazar u potrazi za poslom.

Većinom glasova usvojeni su planovi i programi rada javnih ustanova u ovoj godini, kao i kadrovske promene u  upravnim i nadzornim odborima pojedinih ustanova i preduzeća.

Sa mesta predsednika NO Zavoda za urbanizam, na zahtev v.d. direktora tog javnog preduzeća Seada Mušovića, razrešen je Adem Preljević, a na njegovo mesto izabran Ahmet Biševac.

Za predsednicu NO Kancelarije za mlade izabrana je Aida Camović, dok su članovi Adnan Aljković i Mejra Halilagić, dok će UO te ustanove činiti Faruk Begović (predsednik) i članovi Amra Šabotić, Bahta Šećeragić, Almasa Međedović i Aida Dragolovčanin.

Radoslav Milić ostaće na čelu Gradske izborne komisije.

Predlozi opozicije da se raspravlja o direktnom prenošenju sednica Skupštine, genocidu u Srebrenici, zločinima nad Bošnjacima, kvalitetu vazduha i drugim temama, nisu dobili podršku vladajuće većine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari