Skupština Srbije: Ministar 20 minuta mimo dnevnog reda, a Orlić isključuje mikrofone opoziciji 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

U popodnevnom delu rasprave o Predlogu državnog budžeta za 2023. godinu, sednici ne prisustvuje ministar finansija Siniša Mali koji, kako je rekao predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ima „važan državni posao“, već predlog brane ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović.

Odgovarajući na primedbe poslanika Nebojše Cakića iz kalicije Moramo-Zajedno, da je budžet „koruptivan“, ministar Vesić je rekao da budžet ne može biti koruptivan, već samo posao, da je budžet „nikad veći“, da BDP raste svake godine i da je uopšte sve mnogo bolje nego pre deset godine i u vreme „kad nije vladao Aleksandar Vučić“.

Rekao je da je ranije, „za vreme nekih drugih“, Srbija bila zapostavljena, a da se sada povezuje putevima.

Ministar Martinović je rekao da se u Skupštini čuje da je Vučić kriv za sva zla koja su zadesila Jugoslaviju i sve narode koji su u njoj živeli.

Dodao je da su pojedini ministri sedeli u vladi Slobodana Miloševića, a bili iz DS, pa naveo Miodraga Perišića, Slobodana Radulovića, Momčila Grubača, kao i guvernera koji se, kako je Martinović nekoliko puta rekao, zvao „Dragutin“ umesto Dragoslav Avramović i trebalo je da bude kandidat za predsednika Jugoslavije.

Sedeći iza Vesića, Martinović je izneo niz optužbi na račun nekadašnjih funkcionera DS-a, a za Vučića je rekao da je postao ministar tek 1998. godine i bio do 2000. kada, kako je rekao, nije bilo hiperinflacije, nego je to bilo baš kad su bili ministri kadrovi DS poput Danka Đunića i Milana Beka kojih se demokrate sada odriču.

„Vi ste patentirali organizovani kriminal u našoj zemlji“ rekao je Martinović opozicionim poslanicima.

Poslanik Nebojša Novaković se ozvao na povredu Poslovnika jer 20 minuta ministar nije govorio o dnevnom redu, ali ga je Orlić prekinuo i rekao da je pogrešno razumeo.

Cakić je odgovorio da retko pominje Vučića, a da Martinović sad mora da brani Vučića zbog svega što je nekad govorio.

Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je da je Martinović govorio o „Dragutinu“, a postoji samo Dragoslav Avramović koji je zaustavio inflaciju „koju su ostavili radikali“.

Lutovac je istakao da je Martinović govorio da je SNS mafijaška organizacija, ali ga je Orlić prekinuo i rekao da i on nije razumeo šta je ko govorio.

Poslanici su nastavili da repliciraju i pozivaju se na povrede Poslovnika, da dobacuju i govore mimo dnevnog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari