Skupština u novembru - saziv funkcioniše kao glavni odbor jedne stranke 1

Novembar je u srpskoj skupštini zacementirao ono što se manje-više znalo još kad su 21. juna objavljeni prvi preliminarni rezultati izbora, da će ovaj saziv Parlamenta raditi praktično bez opozicije i da će se sve odluke i kadrovska rešenja donositi na predlog jedne liste “Aleksandar Vučić- Za našu decu”.

U novembru je na primer na mesto Poverenice za ravnopravnost polova na predlog poslaničke grupe “Aleksandar Vučić- za našu decu” izabrana Brankica Janković.

Drugih predloga nije bilo jer su, poštujući procedure, o tom izboru bile obaveštene samo parlamentarne poslaničke grupe. Ali socijalisti, Ljajićevi, Šapićevi pa ni manjinske stranke nisu imale protivkandidata ni koliko da se “ispoštuje” forma i pruži makar privid izbora.

Tako je možda i bolje, jer je (zbog kritika ili nečeg drugog) ista poslanička grupa predlažući člana Regulatornog tela za elektronske medije pružila izbor, pa je predložila Oliveru Zekić koja već pet godina muči muku sa, kako je navela “pritiscima opozicije” a za njenog protivkandidata istakla Miloša Gajića – sina aktuelnog državnog sekretara u ministarstvu kulture.

Dečko ne samo što je sam rekao da od iskustva ima gledanje televizije, nego je nastavio – da mu je jedan od idola baš Olivera Zekić pored njegovog oca, državnog sekretara.

Član odbora za kulturu i informisanje Marko Atlagić već je Zekićki čestitao na izboru i to je manje više sve što o izborima koje predleže i bira AV-ZND treba da se zna.

U stalnoj delegaciji parlamentarne skupštine NATO ostali su i Dragan Šormaz kao šef i članovi Zoran Dragišić i Vladimir Đukanović, a Odbor za stabilizaciju i pridruživanje koji tesno sarađuje sa evropskim parlamentom, nastaviće da vodi Vladimir Orlić.

Dakle predložena kadrovska rešenja kao poruka da je i do sada sve odlično funkcionisalo ne dovode se u pitanje, baš kao što nema ni jedne primedbe na zakone koje skupštini predlaže Vlada Srbije.

Tako na predlog zakona o poreskom postupku, republičkim taksama, porezu na imovinu i dva carinska zakona ni jedan od 250 poslanika nije imao ni jednu primedbu, dopunu, predlog u vidu amandmana.

Iako su brojni pokazatelji Srbiju krajem novembra svrstali u neslavni svetski vrh po broju zaraženih korona virusom na 100 hiljada stanovnika, u skupštini taj podatak nije pomenut.

Naprotiv, u danu kada se država zadužila dodatnih 292 miliona evra za „hitan odgovor na COVID 19“ narodni poslanici hvalili su mere kriznog štaba, a pojedini apelovali „da mediji smanje priču o koroni jer se mora čuvati i privreda“.

Jedine kritike upućene su opozicionim strankama, a jedna od najstrašnijih optužbi „da se opozicija raduje svakome mrtvom od korone“ prošla je bez opomene predsedavajućeg.

Atmosferu čitavog zasedanja obeležile su kritike upućene opoziciji, medijima i javnim ličnostima koje kritikuju poteze vlasti. Potreba da se Srbija zaduži iako vrh vlasti tvrdi da „ekonomski nikad nije bilo bolje“- nije dovedena u pitanje.

U Skupštini Srbije mnogo vremena potrošeno je na izjavu nekadašnjeg poslanika Srđana Noga koja nije citirana, niti je navedeno da je stara nekoliko meseci, već je poslanicima poslužila za ilustraciju atmosfere u društvu.

Dakle nije navedeno da je Nogo na nekoj lokalnoj televiziji rekao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati tragičan kraj i ne samo on već i cela porodica, već je protumačeno da je Nogo „pozvao na ubistvo Vučićeve dece“ i da to radi po nalogu lidera Stranke slobode i pravde – Dragana Đilasa.

Još malo o poštovanju procedure.

Ministri nove Vlade premijerke Ane Brnabić prvi put su došli u Skupštinu i lično odgovarali na pitanja narodnih poslanika. Svoje pravo iskoristilo je osmoro poslanika, pitanja su se odnosila na prava nacionalnih manjina, na korona virus, životnu sredinu ali i imovinu brata jednog od lidera opozicije Dragana Đilasa sa navodjenjem adresa i kvadrature navodnih nekretnina.

Premijerka Brnabić izrazila je nadu da će nadležne institucije reagovati.

„Da će ispitati ove navode koje, ja moram priznati, zvuče neverovatno, da neko nagomila toliko bogatstvo a da to nije sve i to nije samo to što smo mi sada mogli da vidimo. Naravno, nadležne institucije treba da kažu da li je to istina, već imate svo ono ostalo bogatstvo koje ima i samo gospodin Đilas“ rekla je premijerka i pozvala se na zakon o poreklu imovine.

Na sednici je uočeno i da su novim ministrima poslanici iz njihovih stranaka posebno upućivali pitanja kako bi im dali mogućnost da se predstave kao novi ministri i izlože svoje planove rada.

Ovog novembra brojni ministri prvi put su nadležnim odborima podnosili izveštaje o svom radu.

Kako je to izgledalo videćemo na tri najkraća primera – kada su na sednici Odbora za unutrašnje poslove poslanici uporno zahvaljivali ministru Aleksandaru Vulinu što je našao vremena da dođe (kao da to nije njegova zakonska obaveza), zatim kada je ministarka privrede Anđelka Atanasković u sred Skupštine rekla da je na to mesto “postavio” predsednik Vučić i da ona ima obevezu prema njemu, a treći primer je kada je predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Ljubinko Rakonjac pozvao poslanike da ne pričaju mnogo o izveštaju, već da daju neki predlog ili ako žele ćestitiaju ministarki Ireni Vujović. Izgleda da je kontrolna funkcija parlamenta u ovom sazivu dobila neko novo značenje.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.