Slavica Radovanović (Narodna stranka): Dodeliti Milenkoviću policijsko obezbeđenje 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović, koja je izabrana za poslanicu Narodne stranke u Skupštini Srbije, izjavila je da bi inspektor Slobodan Milenković trebalo da dobije policijsku zaštitu.

Radovanović je televiziji Nova S rekla da su se Milenkovićeve kolege organizovale da ga obezbeđuju jer su ranije, kako je navela, policajci ubijani kada su bili na tragu rasvetljavanja velikih krivičnih dela, prenela je Narodna stranka.

„Pretnja upućena Milenkoviću trebalo bi da bude proverena i da budu utvrđene činjenice“, rekla je ona.

„O Milenkovićevoj likvidaciji bilo je odlučeno na najvišem bezbednosnom nivou“ i nakon dostavljanja te informacije, Milenković nije dobio zvanično policijsko obezbeđenje, nego ga čuvaju kolege iz odeljenja za borbu protiv droge“, rekla je Radovanović.

Ona je istakla da je Milenković „časno i pošteno radio svoj posao i da je osvetlao obraz policije“ hapšenjem osumnjičenih za proizvodnju marihuane na „Jovanjici“.

Navela je da je (bivša državna sekretarka MUP-a) Dijana Hrkalović „nekredibilna da daje izjave protiv policajaca“ imajući u vidu, kako je rekla, „da je kao potpuno nezrela, neiskusna i policijski needukovana dobila mnogo visoka ovlašćenja i na značaju u MUP-u“.

Radovanović je rekla da je radila u policiji 33 godine i naglasila da se tako nešto nikada nije dogodilo.

„Policiji će biti potrebno mnogo vremena da se oporavi od takvih udaraca i od imidža koji je Hrkalović nametnula policiji“, rekla je ona.

Navela je da je „suludo uvažiti izjave“ Hrkalović i njene navode o Milenkoviću, poput one da „radi drogu“.

„Šta to znači ‘radi drogu’? U suštini to ne znači ništa“, rekla je Radovanović.

Navela je da bi „pravi, iskusni policijski službenik medijima rekao da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik u nekom periodu učestvovao u preprodaji droge i na taj način stekao imovinsku korist“.

Istakla je da je „potpuno suludo što tužilaštvo toliko uvažava i uzima u obzir reči Hrkalović“, protiv koje vodi krivični postupak o, kako je dodala, jednom policijskom službeniku koji je „pošteno i časno radio svoj posao“.

Rekla je da je Hrkalović „umešana u mnoge afere za koje nisu pokrenuti postupci“.

„Policija je deo izvršne vlasti i policijski službenici imaju obavezu da rešavaju krivična dela i ako oni štite državu, onda bi u ovom slučaju država trebalo da štiti Milenkovića“, rekla je ona.

Radovanović smatra da „policija mora da štiti svoje pripadnike, a ne da ih tako pušta niz vodu“.

Navela je da Milenković nije mogao da radi sam i da su za hapšenje poput onog u slučaju „Jovanjica“, potrebne kontinuirane pripreme i prikupljanje obaveštenja, te dodala da se svaka akcija preduzima uz odobrenje tužilaštva.

Kazala je da „Milenković ništa nije radio sam i nije radio na svoju ruku da bi sada snosio ovakve posledice“.

„U drugim državama se čitav sistem pokreće da bi zaštitio policajca koji je raskrinkao neku kriminalnu grupu“, rekla je Radovanović.

Ona je, povodom poziva tužilaštva Milenkoviću, navela da u MUP-u postoji nepisano pravilo, odnosno običaj da policijski službenik traži da razgovara sa starešinama o pozivu koji je dobio od suda ili tužilaštva u svojstvu građanina i da sa njima napravi plan, odnosno, „da mu se daju instrukcije šta bi i kako trebalo da kaže, a sve u zavisnosti da li se poziva zbog krivičnog dela ili samo davanja informacija“.

„Ako tužilac postavlja pitanja koja bi možda mogla da ugroze vođenje krivičnog postupka ili istrage, policijski službenik ima pravo da zatraži još malo vremena kako bi se konsultovao sa svojim neposrednim starešinama. Sve zavisi od slučaja“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari