Slobodan Prvanović o nastupu Vučića na Prvoj: Još jedan u čitavom nizu njegovih funkcionerskih kampanja 1Slobodan Prvanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Član Nadzornog odbora za praćenje izborne kampanje Slobodan Prvanović zatražio je od tog tela da reaguje povodom nastupa predsednika Aleksandra Vučića na televiziji Prva u sredu uveče.

„Za ovaj nastup Aleksandra Vučića mislim da predstavlja još jedan u čitavom nizu njegovih funkcionerskih kampanja. Ovo je dvanaesti put da od Nadzornog odbora tražim da osudi zloupotrebu položaja i kršenje zakona od strane Aleksandra Vučića“, piše Prvanović, prenosi N1.

Kako je naveo, u skladu sa nadležnostima koje Nadzorni odbor ima, a to je da prati i ukazuje na nepravilnosti učesnika u izbornom procesu i da upozorava na postupke stranaka kojima se ugrožava jednakost kandidata, a s obzirom na to da je predsednik Republike javno rekao da je učesnik u kampanji i da je član jedne stranke, kao i mogućnosti koju Odbor ima, a to je da predlaže mere za poštovanje jednakosti kandidata, smatram da je Odbor dužan da hitno reaguje „povodom bestidnog i na momente primitivnog nastupa predsednika Republike Aleksandra Vučića na televiziji Prva.

„Bez ikakve dileme Aleksandar Vučić je nastupao kao predsednik Republike, tako je predstavljen, a on nije napomenuo da ne nastupa kao predsednik Republike. Predsednik Republike se u ovom svom nastupanju, na krajnje nedostojan i prizeman način, bavio direktnom i ogoljenom političkom agitacijom, opet vređajući neke od učesnika izbornog procesa“, piše Slobodan Prvanović.

Predložio je Nadzornom odboru da preduzme sledeće mere:

1. Da izdamo saopštenje gde ovakvo postupanje predsednika Republike najoštrije osuđujemo, a njega pozivamo da se od takvog ponašanja u narednom periodu uzdrži.

2. Da pošaljemo dopis Vrhovnom javnom tužilaštvu sa zahtevom da pokrene postupak radi ustanovljavanja krivične odgovornosti predsednika Republike, a u vezi sa kršenjem odredbi Ustava i zakona kojima se regulišu uloga, ovlašćenja i prava predsednika Reublike.

3. Da uputimo dopis Agenciji za sprečavanje korupcije sa pozivom da zauzmu stav povodom ovog događaja i pokrenu postupak u skladu sa svojim nadležnostima.

„Nakon diskusije koju smo imali na sastanku Odbora 11. decembra 2023. godine, uveren sam da nema potrebe da vam ponovo iznosim sve ranije iznošene argumente u prilog ovom mom predlogu. Umesto toga, a radi otklanjanja dileme o zakonitoj osnovanosti, odnosno o tome da je predsednik Republike kršio zakone, podsetiću vas samo na to da je predsednik Republike, prema članu 9 Zakona o predsedniku Republike, dužan da se u svemu povinuje propisima kojima se uređuje sukob interesa pri vršenju javnih funkcija, a i u Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i u Zakonu o sprečavanju korupcije, kojim su regulisana pitanja o sukobu interesa, u članu 29, odnosno članu 40, stoji da javni funkcioner ne sme da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice, a gospodin Vučić je, u svojstvu predsednika Republike, upravo to radio u korist stranke kojoj
pripada“, kaže Prvanović.

Kako smatra Prvanović, jedine dve mogućnosti koje Odboru stoje na raspolaganju u ovakvim situacijama su da izda saopštenje, kojim upozorava na neregularnost, oštro je osuđuje i poziva onoga ko je do neregulanosti doveo da prestane sa daljim ugrožavanjem regularnosti izbornog procesa i da se obrati nadležnim organima ili institucijama sa zahtevom ili inicijativom da one pokrenu adekvatne postupke iz svojih nadležnosti, a kako bi one time obezbedile to da se, ako je moguće, spreči dalje ugrožavanje regularnosti izbora i, eventualno, otkloni već načinjena šteta po tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari