Smederevske novine: Odbornik SNS isključen iz partije zbog kritike 1Foto: Printskrin

Izvršni odbor Srpske napredne stranke je na vanrednoj sednici doneo odluku da isključi iz stranke Dragutina Mirkovića iz Drugovca nakon što je, na 17. sednici Skupštine grada istupao suprotno stavovima naprednjaka, na čijoj je listi i izabran za predstavnika u lokalnom parlamentu, pišu „Smederevske novine“.

Kako se navodi u pismu koje je smederevski odbor uputio Izvršnom odboru, njegovo isključenje se zahteva nakon uvreda i pogrdnih reči koje je izneo na račun funkcionera Srpske napredne stranke, ali i pojedinih odbornica i naglašava da je to samo poslednji u nizu njegovih ispada.

„Na osnovu istupanja odbornika Srpske napredne stranke Dragutina Mirkovića, koji se svojim izlaganjem oglušio o Statut Srpske napredne stranke, vređajući članove SNS-a, za šta je bio nagrađen velikim aplauzom opozicionih odbornika, kao Gradski odbor predlažemo isključenje Mirkovića iz stranke, pogotovu jer mu ovo nije prvi ispad te vrste“, navodi se, između ostalog, u pismu u koje je portal Smederevske novine imao uvid.

Dodaje se i da je „Mirković dobacivao sa mesta za vreme izlaganja zamenika gradonačelnika Bojana Teofilovića, pogrdno se izražavao i psovao, kao da je i dve odbornice iz redova naprednjaka nazivao pogrdnim i podsmešljivim imenima“.

Kako piše smederevski portal, u popodnevnom delu zasedanja, Mirkoviću, nakon navedenih ispada, predsednik Skupštine nije dozvolio da govori, zbog čega je ovaj izašao iz sale zapretivši da će započeti štrajk glađu, u čemu je, kako je rečeno, dobio podršku odbornika opozicije. Od štrajka je, ipak, kasnije odustao.

Prema rečima izvora bliskog gradskom odboru SNS-a, na ovaj korak stranka se odlučila pošto je ovo „samo poslednji u nizu postupaka kojima je Mirković kršio statut“, koji je, kako kažu, u ovakvim situacijama jasan i važi za sve.

„Mirković, koji je izabran za odbornika na listi ‘Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje’ u više navrata je za skupštinskom govornicom, tokom nekoliko prethodnih zasedanja, istupao suprotno odlukama i stavovima Srpske napredne stranke, a za takvu nedisciplinu Statut podrazumeva i određene posledice. Svako ko je član bilo koje stranke dobro zna da unutarstranački politički život tako funkcioniše, da članstvo poštuje odluke lokalnih i Izvršnog odbora i to nije nikakva novina. To važi za sve, a posebno za one koji javno predstavljaju jednu političku grupaciju“, rekao je sagovornik Smederevskih novina.

Mirković: Smisao života je sloboda, a mi to nemamo u SNS-u

„Kolege odbornici, hajde da vas nazovem kolegama, ali to nismo. Poštovani građani Smedereva, znači, govorim isključivo u interesu građana Smedereva, jer su građani želeli da zastupam njih, a ne da zastupam neke nasilnike i kabadahije. Malo pre je pomenuo doktor smisao života. Pa, smisao života je sloboda. Ona je najveće blago. I lep život. A mi to nemamo u Srpskoj naprednoj stranci. Što jednom ne izađete i kažete istinu! Ovde ne smeš da kažeš ono što misliš.“, rekao je Dragutinović na početku svog izlaganja sednici skupštine grada Smedereva.

Nakon ove izjave odbornika SNS-a, predsednik Skupštine izlazi iz sale i dobija instrukciju da se ovom odborniku zabrani da opet govori.

“Vi ste tako grubo istupili protiv te odborničke grupe (SNS) da ja ne mogu da vam dam reč”, rekao je predsednik skupštine Smederevo.

Time je prekršen ceo poslovnik, statut grada i Ustav, stavljajući stranačku disciplinu SNS-a iznad svih njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari