SMS i Građanski demokratski forum potpisali dogovor, stvaraju građansku alternativu 1Foto: Beta/Medija centar

Stranka moderne Srbije (SMS) i Građanski demokratski forum potpisali su danas dogovor o saradnji, proglasili sebe pravom građanskom alternativom i pozvali sve organizacije i pojedince da im se pridruže ako vide Srbiju u Evopskoj uniji, ako nisu nacionalisti i zalažu se za brzo rešavanje pitanja Kosova.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Aleksandar Olenik kazao je novinarima da su se udružili kako bi bili alternativa vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, ali i opozicionom Savezu za Srbiju koji je prema njegovoj oceni nacionalistički.

„Građanski orijentisani glasači nisu imali za koga da glasaju više od decenije. Srbija na zapadu i čovek u centru politike su glavne definicije našeg političkog delovanja“, rekao je Olenik.

On je kazao da saveznici novog političkog bloka ne mogu biti nacionalisti, bez obzira da li su na vlasti ili su u opoziciji, a „prirodni saveznik“ im je Demokratska stranka kada bi se vratila svom programu iz 2000. godine.

„Podržavamo sporazum sa Kosovom, ako Vučić bude taj koji će ga potpisati podržaćemo ga. Nije bitno ko ga je potpisao, bitno je da se to pitanje reši“, rekao je Olenik i dodao da vlast ne treba rušiti na pitanju Kosova.

Kopredsednica SMS Tatjana Macura rekla je da pregovori o političkom sporazumu trajali su više od godinu dana i ocenila da je poslednji trenutak da se u Srbiji promeni sistem, a ne samo ljudi.

„Pozivamo sve organizacije i pojedince koji će imati nedvosmisleno slaganje o EU, decentralizaciji na nivou države što se tiče moći i finansija, ali i po pitanju ljudskih prava, sve koji žele da ovo bude deo njihove politike“, kazala je Macura.

Poptisnici današnjeg sporazuma najavili su da će u subotu, 6. aprila biti održan sastanak sa 15 organizacija kojima je ponuđen isti dogovor i dodali da će ga sigurno potpisati organizacija Tolerancija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari