SNF: Srpska lista izgubila kredibilitet da predstavlja Srbe sa Kosova 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Danas je car go, poručio je Srpski nacionalni forum. Direktno optužuju Srpsku listu da je srpski narod, kako tvrde, dovela do „ivice bezdana i do nesagledivih posledica“. Tvrde da je Srpska lista izgubila preostali kredibilitet da predstavlja preostale Srbe na Kosovu.

„Poslednji je čas (ako već nije i on prošao), da se dozovemo pameti, da se okrenemo sebi, da jedni druge pogledamo kao braću i da uz Božju pomoć pokušamo da se spasimo, da spasimo našu decu, našu državu i naše potomstvo“, poručio je Srpski nacionalni forum, prenosi KoSSev.

„Prošlo je 11 godina od kako je naša sudbina, kao i sudbina naše države na Кosovu i u Metohiji, predata u ruke polusvetu iz takozvane Srpske liste, i Aleksandru Vučiću koji poslednjih godina gradi karijeru, kupuje međunarodnu podršku našim životima i našom krvlju“, saopštio je SNF.

Oni naglašavaju da su zajedno sa opozicionim pokretom „Otadžbina“, duže od jedne decenije ukazivali na „katastrofalne poteze“ koje zvanični Beograd, a u stvari Aleksandar Vučić „lično preduzima, kako bi naša nesreća bila sve veća“.

S obzirom na to da je nedavno reaktivirano Srpsko nacionalno veće, i to od strane pre svega aktivista ovog foruma, oni su i danas isti potez pozdravili kao „predstavničkog tela“ srpskog naroda sa КiM.

„SNF smatra da SNV mora biti aktivirano što pre, da formira svoje organe, da što pre preduzme korake za zaustavljanje erozije srpskog nacionalnog bića izazvane krajnje neodgovornom politikom Beograda. SNF smatra da formirano SNV preuzme sve ingerencije u pregovorima sa domaćim i inaostranim činiocima.

SNF posebno poziva SPC da podrži, blagoslovi i da aktivno učestvuje u radu SNV, jer kako bi veliki Njegoš rekao: ‘Potonja je ura’!“ – poručio je SNF.

Novi incidenti u Kosovskoj Mitrovici dogodili su se danas i to u jeku najnovije krize. Srbina M.M. danas su u centru grada, u frizerskom salonu, oko 12:15, uhapsile jake snage specijalne Kosovske policije, za kojeg je potom ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja kazao da je on navodno osumnjičen da je glavni organizator nedavnih sukoba Srba sa KFOR-om, te da je on „vođa kriminalne grupe Civilna zaštita“.

To je bio povod da se u centru grada neposredno nakon hapšenja okupi nekoliko stotina Srba, izuzetno nezadovoljnih situacijom, a deo građana i vidljivo uplašen. Prvo su grupe pokušale da se suprotstave trenutku odvođenja Srbina, bacajući kamenice na policijska vozila, dok je policija pri povlačenju raspršila suzavac. Potom su se revoltirani građani i okupili kod jedne od raskrsnica.

Kada su se na kratko pojavili čelnici Srpske liste, došlo je do verbalnog incidenta erupcijom nezadovoljstva građana prema njima, ali i fizičkim nasrtajima. Tokom protesta, vidljive su bile tenzije, posebno su lica po maskama nasrtala i na medije i na druga lica koja su snimala da to ne čine. Nasrnuli su i na novinarku našeg portala tokom izveštavanja.

Građani su sa druge strane iskazivali ogorčenje, nezadovoljstvo i vidljiv revolt i strah usled dugotrajne nepovoljne situacije u kojoj se Srbi nalaze, te su u jednom trenutku započeli da skandiraju „Izdaja“ i povike protiv Aleksandra Vučića.

Okupljanje je bilo i u neposrednoj blizini ulaza u kojem živi jedan od funkcionera Srpske liste, a nakon vesti da se zapravo rukovodstvo ove liste nalazilo unutra. Insistiralo se na izlasku ovih vođa i obraćanju građanima, međutim to se do večeras nije desilo.

U međuvremenu je uhapšenom Srbinu određen 48-časovni pritvor, i on se nalazi u Prištini gde ga je već posetio advokat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari