"SNS pedantno zloupotrebljava biračke spiskove": Šta nam pokazuje naprednjačka kampanja "od sandučeta do sandučeta"? 1foto: Printscreen/Instagram/Sviće

Aktivista grupe “SviĆe” Ivan Bjelić kaže za Danas da kampanju Srpske napredne stranke ne bi nazvao “od vrata do vrata” već “od sandučeta do sandučeta”.

“Da u pitanju nije bila kampanja od vrata do vrata svedoče nam snimci, vreme zadržavanja u zgradi i način na koji su išli u tu nazovimo je „ekspediciju“ išli”, navodi Bjelić.

Ova grupa je pre dva dana objavila video snimak u kome Bjelić i njegov saborac Nikola Ristić snimaju aktiviste SNS-a za koje su tvrdili da proveravaju poštanske sandučiće na Banovom brdu, u Beogradu.

Nakon objavljivanja snimka reagovala je i Srpska napredna stranka saopštenjem u kojem su istakli da je na njihove aktiviste “verbalno i fizički nasrnuo” aktivista “SviĆe” Nikola Ristić dok su obilazili članove te stranke u kampanji “od vrata do vrata” na Banovom brdu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivan Bjelić (@ofanzivan)


U saopštenju SNS navodi da je Ristić, pored toga što im je „uputio niz uvreda“, gurnuo njihovu aktivistinju na ulicu gde prolaze automobili i ugrozio joj bezbednost, dok je „sve vreme pored sebe držao psa, koji je bio bez zaštitne korpe“.

Dodaje se da je to još jedan u nizu napada na njihove aktiviste koji učestvuju u političkim kampanjama i aktivnostima koje sprovodi SNS.

“Opazio ih je Nikola i čekali smo ih ispred zgrade u koju su ušli tako što su ukucali šifru interfona, stali kod sandučića i popisivali po listama. Zadržali su se unutra desetak minuta tako što su se popeli uz stepenice, ne znamo da li su kod nekoga unutra bili ali sa sobom nisu nosili AV kese, kako to obično biva u ovakvim „kampanjama“”, prepričava Bjelić.

"SNS pedantno zloupotrebljava biračke spiskove": Šta nam pokazuje naprednjačka kampanja "od sandučeta do sandučeta"? 2
Ivan Bjelić; foto: L. S.

Bjelić tvrdi da Ristić nikoga nije gurnuo i da fizički kontakt, kako kaže, nisu imali do trenutka “kada je dotična kandidatkinja za poslanicu SNS-a, Jelena Milosavljević, pokušala da mi oduzme telefon kojim sam snimao ceo događaj”.

Naš sagovornik dodaje da se seobe birača dešavaju sve vreme dok građani čekaju da institucije reaguju i da ih zaštite.

“Dok mi čekamo da institucije reaguju i zaštite građane, posebno njihove podatke, seobe birača dešavaju se sve vreme, prijavljuju ih na različite adrese gde za to osete mogućnost ili već imaju dogovorenu šemu. Timovi sve vreme obilaze zgrade i za to imamo dokaze u vidu obaveštenja od građana koji nas već oslovljavaju sa „komšo“ i prijavljuju gde se nalaze i da li su ih oterali ili ne”, navodi ovaj akivista.

Bjelić navodi da im se javljaju građani iz drugih mesta, te ističe one iz Malog Zvornika gde se “takođe priprema selidba za Beograd kao što je to bio slučaj sa Malom Krsnom”.

“Iste dojave dobijamo iz Kragujevca i Kraljeva. Imamo opravdanu sumnju da će gradovi i opštine u kojima su izbori već prošli služiti kao regrutni centar za migraciju birača ka glavnom gradu kako bi vlast sebi osigurala pobedu”, poručuje on.

„Precenjuje se stvarna delotvornost evropskih preporuka“

Stevan Vlajić, strateg političkog marketinga, kaže za Danas da su paralelni birački spiskovi nešto što “SNS pedantno zloupotrebljava u svakoj mesnoj zajednici od Subotice do Preševa već 12 godina”.

“To često rade i bahato, potpuno transparentno, kako bi demotivisali opozicione birače kojima poručuju ‘džaba vam sve, partija jednako država’. I da pro forme ispune određene ODIHR preporuke, neće odustati od mehanizama koji im donose uzastopne i lake pobede u procesima koje možemo nazvati glasanjem, ali ne i izborima”, kaže on.

"SNS pedantno zloupotrebljava biračke spiskove": Šta nam pokazuje naprednjačka kampanja "od sandučeta do sandučeta"? 3
Stevan Vlajić; foto lična arhiva

Dodaje da revizija biračkog spiska je nešto što se pominje poslednja tri meseca, od kada su prethodni izbori završeni, ali se, napominje, ništa nije desilo, taj proces nije ni započet. “To zavisi od volje onih koji su na vlasti – a oni iz dana u dan pokazuju kako nemaju nameru da pucaju sebi u kolena koja ionako previše klecaju. Naivno je da očekujemo da će se poboljšati medijski ili formalno-pravni uslovi za iole poštene izbore, jer ovim tempom za tako nešto do 2. juna nema vremena”, kaže on.

Vlajić kaže i da mu se čini da se precenjuje stvarna delotvornost evropskih preporuka i očekivanja da postoji “neka nevidljiva sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar”.

“Stvar je poprilično prosta, opozicija mora da ojača toliko da pobedi SNS čak i u ovakvim (ne)uslovima ili da sa druge strane bojkotuje glasačke procese koji će zasigurno biti kriminalni. Za ovo prvo je potrebno opoziciono restruktuiranje na najvišem nivou, idealno mapiranje i logična podela glasača u okviru “političkog spektra nezadovoljnih”, jer su ideologije odavno poništene, ogroman kampanjski budžet i brojni ljudi koji znaju kako se pobeđuje na lokalnim izborima, jer je gotovo izvesno da će promene u Srbiji jednog dana krenuti odozdo. To su uslovi koje mora da ispuni opozicija, od vlasti ne očekujmo da će promeniti bilo šta što ih može ugroziti”, kaže Vlajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari