"Đilasov student": Ko je Ivan Bjelić, jedan od predvodnika mladih na protestima i blokadama? 1foto: Danas/L. S.

“Gde su mladi tu je i šala”, kaže naš narod. Tako je i u slučaju protesta protiv izborne krađe, koji je povela grupa mladih i studenata nakon izbora 17. decembra, a među njima i aktivista Ivan Bjelić.

Za to je u sredu, tokom protestne akcije u beogradskoj šetačkoj ulici Knez Mihailovoj bio zadužen aktivista Ivan Bjelić.

Nasred Kneza postavio je stočić i dve stolice, kao i tranasparent “Izbori su pokradeni. Promeni mi mišljenje”, referišući se time na čuveni “Change my mind” meme.

Time je želeo da privuče one koji smatraju da je izborni proces prošao regularno, da sednu porazgovaraju, smatrajući da će tako doprineti širenju dijaloga u društvu.

Za “neverne Tome” pripremio je i argumente u vidu izveštaja posmatračke misije Crte i svih drugih koji su na neregularnosti ukazivali.

Bjelić nije student, već novinar frilenser i aktivista, što često ističe zbog medijskog uokviravanja protesta kao “studentskih”.

Ako pitate vlast, Ivan Bjelić je i “Đilasov student”, a za perjanicu naprednjaka Nebojšu Bakareca, Bjelić je “„psiho“ koji je opsednut oružjem, i koji verovatno poseduje automatsko naoružanje”, tačnije “američku automatsku jurišnu pušku”.

Povod za sumanute optužbe je Bjelićeva fotografija sa puškom, na nesreću režimskih trovača javnosti, ne ona prava, već “airsoft”.

Ovaj Požežanin jedno je od standardnih lica protestnih okupljanja u Beogradu.

Tu je da se popne gde god je potrebno da bi imao dobar kadar za fotografiju i video, da podigne dron kako bi snimio masu na protestima “Srbija protiv nasilja”, ali i da bude učesnik blokada, kreira sadržaj za društvene mreže i vodi podkast.

Nakon što je 2022. godine na sudu priznao da je nacrtao grafit „Rio Tinto Marš sa Drine“ na zgradi Opštine Požega, kažnjen je sa 100.000 dinara.

Glavno interesovanje su mu ekološke teme – držao je podkaste i snimao dokumentarce na teme iz ove oblasti.

Uz to interesuje ga omladinska politika – član je Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije, kao i koordinator organizacije “Forca Požega”.

ivan bjelić
foto: Vojin Radovanović/Danas

Sem ranca, u kome je različita foto i video oprema, na protestima uvek nosi i maramu oko glave.

Dovoljno da ga naprednjak Vladimir Đukanović okarakteriše kao pripadnika palestinske terorističke organizacije Hamas.

U intervjuu za „Oblakoder“ naveo je da vidi vezu između novinarstva i aktivizma.

„Novinarstvo je dnevni aktivizam. Ti svakodnevno istražuješ da bi od toga napravio tekst ili emisiju. Novinarstvo je društveno delovanje, ljudi zaboravljaju da su mediji ti koji ljudima govore šta se dešava u društvu, državi… Novinarstvo potpomaže razvoj društva. Mediji rade za narod“, smatra Ivan Bjelić.

Bjelić je, kako se navodi na sajtu KOMS-a, rođen 1998. godine, novinar je i ekološki aktivista, kao i član pokreta Marš sa Drine. Nakon studija novinarstva na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, vraća se u Požegu kako bi pomogao svojoj lokalnoj zajednici na sve moguće načine.

Tada počinje da radi u KOMS organizaciji članici – FORCA u Požegi gde uspostavlja saradnju sa đačkim parlamentima u cilju uspostavljanja instrumenata lokalne omladinske politike ali i prenosi svoje znanje novinarstva osnivajući Omladinsku Radio Akciju (ORA) u okviru njihovog radija Dah provincije.

Na Instagramu je Ivan Bjelić poznat kao “Ofanzivan”.

U petak će biti na dvadesetčetvoračovnoj blokadi u Beogradu, a zatim u subotu u 12 časova i kod Terazijske česme na protestu „ProGlasa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari