Aleksandar Vucic (R) and Serbian Minister of Foreign Affairs Ivica Dacic (L)foto EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Glavna tačka odliva SNS glasova je SPS, saglasni su sagovornici Danasa.

SNS odliv glasova, međutim, kaže Dejan Bursać, istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, još nije vidljiv, bar ne u velikoj meri, prema dostupnim i onim manje dostupnim istraživanjima javnog mnjenja.

– Ono što jeste izvesno odnosi se na to da je nepoverenje u Aleksandra Vučića veće. Ti glasači će možda i dalje dati glas SNS, tj. izvesno je da će dati glas naprednjacima, ali nisu više onako samopouzdani i ne veruju više Vučiću na svaku reč – ističe Bursać.

Na to je uticala kriza sa cenama koju jako dugo imamo, ali i razne afere, i Kosovo, i masovna ubistva u maju…, dodaje.

– I Vučić vidi to. Vidite da je ova kampanja defanzivna, da su poruke da Srbija ne sme da stane, da je on garant stabilnosti, da pokušava da se odbrani od pada poverenja koje ima i da očuva rejting. Da se pad poverenja ne konvertuje u pad rejtinga, odnosno pad glasova na izborima – objašnjava sagovornik Danasa.

Ukoliko bi do toga došlo, napominje, glavna tačka odliva je SPS.

Kako SPS "krade" glasove SNS? 1

Veliki jaz između glasača SNS i SPS

– Ne verujem da je tu reč o građanskoj opoziciji, veliki je jaz između glasača SNS i građanske opozicije. Svedoci smo i toga da Vučić povremeno uputi retoričku packu lideru SPS Ivicu Dačiću upravo iz tog razloga – smatra Dekan Bursać.

Znamo da je na prošlim izborima, ističe dalje, kada su saopšteni rezultati, Vučić prvih nekoliko minuta govora posvetio kritici SPS, potpuno svestan da su se tada neki glasovi SNS prelili SPS.

Dakle, ponavlja, „mislim da je to glavna tačka odliva, ukoliko ga bude“.

– Možda se deo glasova SNS prelije i na desnicu, jer postoji određen prelivanje… Ali, ono nije veliko. Da bi se to prelivanje realizovalo, moraju ove nacionalne teme da budu zaista u fokusu i da se glasač SNS debelo razočara u ono što oni rade po pitanju Kosova. Za sad to nije slučaj – ističe sagovornik Danasa.

SNS na izborima 2022. godine izgubio deo birača 

Prema rečima Dušana Spasojevića, profesora Fakulteta političkih nauka, o tome kako se i gde se prelivaju nezadovoljni glasači SNS nemamo potpuno pouzdane podatke jer se ne rade takva post-izborna istraživanja.

S druge strane, i građani ne žele da kažu da su promenili stav, naročito u nedemokratskim sistemima.

– Ipak, jasno je da su na izborima 2022. godine naprednjaci izgubili deo birača – jedan koji se vratio SPS i koji će verovatno nastaviti da oscilira između ove dve stranke i drugi deo koji se prelio na stranke desnice, a pre svih novi DSS – objašnjava Spasojević.

Kako SPS "krade" glasove SNS? 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

Zbog toga, smatra, u ovoj kampanje naprednjaci targetiraju obe ove stranke.

SNS odliv u Srbija protiv nasilja je, takođe, moguć

– Međutim, najzanimljivije prelivanje se odnosi na Srbija protiv nasilja, jer i tu postoji odredjeni potencijal. Tu pre svega mislim na one birače ili onaj tip birača poput nekadašnjih glasača koalicije oko DS koji su u periodu 2012/2014. godine prešli da glasaju za SNS i doveli ih na skoro 50 odsto – ističe sagovornik Danasa.

Ključno pitanje ovih izbora je da li će Srbija protiv nasilja uspeti da pokrene deo tih birača i privuče ih sebi, kaže dalje, čime bi uspeli sebe da predstave kao alternativu naprednjacima.

– Rezultati istraživanja koji kažu da je deo birača SNS podržavati proteste, kao i nalazi da raste nezadovoljstvo sadašnjom većinom ukazuju da je ovaj proces moguć, ali je prerano da cenimo njegovu dubinu i opseg – zaključuje Dušan Spasojević.

Podsetimo, rezultati istraživanja CRTE, pokazala su da popularnost predsednika Aleksandra Vučića opada.

Po prvi put mu je više građana dalo negativnu nego pozitivnu ocenu, saopštila je ova nevladina organizacija koja se bavi kontrolom izbornog procesa.

„Uvek je bilo više onih koji su o njemu mislili pozitivno, a po prvi put posle majskih tragedija, građani su sve više nezadovoljni u kom pravcu ide Srbija, i na taj način govore šta misle o trenutnoj vladajućoj strukturi“, objasnio je Raša Nedeljkov, direktor ove organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari