Istraživanjafoto FoNet Milica Vučković

Istraživanja Crte pokazuju da popularnost predsednika Aleksandra Vučića opada, i po prvi put mu je više građana dalo negativnu nego pozitivnu ocenu, izjavio je za N1 programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Istraživanja o kojima je Nedeljkov govorio u emisiji „Iza vesti“ pokazuju da se građani dovode u zabludu tako što se Vučić, prilikom gostovanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, najavljuje kao predsednik Republike, a autoritet svoje funkcije koristi za predizbornu kampanju Srpske napredne stranke.

„Briše se granica države i stranke. To je direktna zloupotreba funkcije“, upozorio je Nedeljkov, ali je ukazao i da popularnost Aleksandra Vučića opada.

Naša istraživanja, dodao je, pokazuju da ima više građana koji su mu dali negativnu ocenu nego pozitivnu.

„Uvek je bilo više onih koji su o njemu mislili pozitivno, a po prvi put posle majskih tragedija, građani su sve više nezadovoljni u kom pravcu ide Srbija, i na taj način govore šta misle o trenutnoj vladajućoj strukturi“, objasnio je Nedeljkov.

Šta pokazuju istraživanja CRTE: Vučiću po prvi put više građana dalo negativnu nego pozitivnu ocenu 1
Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC

Podsetio je da su u protestima „Srbija protiv nasilja“ učestvovali i građani koji su ranije glasali za vladajuću stranku, i da su i oni motivisani da glasaju na izborima u decembru.

„Upravo su te majske tragedije razbile mehure vlasti i opozicije“, ukazao je Nedeljkov.

Upozorio je, međutim, da sloboda mediji, pritisci i ucene na birače, i zloupotreba javnih resursa i dalje opredeljuju ishod izbora u Srbiji.

„Intezitet nepravilnosti tokom izbornog dana nije bio opredeljujuć za rezultate (izbora do sada), ali sa porastom građana koji su pritisnuti, ucenjeni, zastrašeni, i bez bilo kakvog odgovora države da to istraže i sanckionišu, možemo govreti o većem porastu takvih stvari“, naglasio je Nedeljkov.

Istraživanja pokazuju da su najugroženiji dovedeni u ropski položaj, da su plen partije

Najbolnije je to, dodao je Nedeljkov, što su oni sugrađani koji su najugroženiji „praktično dovedeni u jedan ropski položaj“.

„Da bi dobili nešto što im po zakonima pripada, uslovljeni su da svoju podršku daju stranci na vlasti. Čak imamo i svedočenja da su od novca koji su jednokratno primali, 50 odsto morali da vrate stranci“, naveo je Nedeljkov.

Ta linija kada se gubi ljudskost na takvom nivou, razarajuća je za naše društvo, poručio je gost „Iza vesti“ i istakao kako u Srbiji pola miliona ljudi živi ispod granice siromaštva i svi oni su „plen partije“.

„Ukoliko smo svi mi koji smo u komfornoj atmosferi, razmaženi i biramo okolnosti pod kojima ćemo izaći da glasamo ili ne, budite sigurni da svi oni koji su pritisnuti i ucenjeni, će i glasati“, upozorio je Nedeljkov.

Programski direktor Crte je podsetio i da su istraživanja te organizacije pokazala da ničim od uočenih problema u prethodnim izbornim ciklusima, praktično se niko nije ni bavio, te da su izborni uslovi u Srbiji danas slični, ako ne i lošiji nego na prošlogodišnjim izborima.

Podsetio je da je na izborima 2022. godine učestvovala lista koja je falsifikovala poptise građana, što je krivično delo, a da niko nije reagovao na to, pa čak ni tužilaštvo nije pokrenulo postupak.

U Srbiji su, dodao je Nedeljkov, normalizovani nasilje, govor mržnje, selektivno primenjivanje pravila, zloupotreba javnih resursa i moći institucija, kao i podele, naročito, kako je rekao, one koje dolaze sa pozicije vlasti.

Od Martinovića ništa drugo se nije moglo ni očekivati…

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića je reagujući e na sumnje građana u postojanje tzv. fantomskih birača, odgovorio da opozicija želi da izazove građanski rat.

Nedeljkov je komentarišući tu izjavu Martinovića reka da se drugačije poruke od ministra nisu ni mogle očekivati kada se imaju u vidu njegovi nastupi u parlamentu, dok je bio narodni poslanik.

„On je privremeno predstavnik jednog džravnog organa, on nije država. Upravo su građani oni koji mogu da stanu na put izjavama takvih aktera. Ako okrenemo glavu, takva vrsta izjava će postati normalnost“, poručio je Nedeljkov.

Podsetio je i da je upravo Ministarstvo državne upravo i lokalne samouprave zaustavilo nezavisnu reviziju biračkog spiska, i to nakon što je radna grupa dogovorila metodologiju.

Dodao je i kako istovremeno Ministarstvo unutrašnjih poslova ne odgovara na zahteve Crte da joj dostavi podatke o kretanjima pasivizacije prebivališta.

„Ta kretanja nisu dramatična, ali u apsolutnom broju, ako imate opštinu gde imate 200 novih birača, ali mi ne znamo da li je pasivizirano 1.000 birača“, uporio je Nedeljkov.

On je dodao da pasivizacija znači da je nekome u upravnom postupku, Ministarstvo državne uprave zamrzlo prebivalište jer nije na adresi na kojoj je prijavljen, a momentom pasivizacije, te osobe se, kako je objasnio, brišu iz biračkog spiska.

Amerikanci su spremni na sve vrste scenarija u Srbiji

Nedeljkov je nedavno posetio i SAD gde je stekao utisak da se previše pažnje posvećuje procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, naspram unutrašnje situacije u samoj Srbiji.

Dodao je pak da su Sjedinjene Država spremne za sve vrste scenarija posle izbora, odnosno kakav god njihov ishod bude bio, administracija u Vašingtonu će biti spremna da radi sa onima koji su dobili najveće poverenje građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari