Šta poručiti Socijalističkoj partiji Srbije za 33. rođendan - sagovornici Danasa saglasni 1Foto: sps.org.rs

Rođendan Socijalističke partije Srbije, čiji lider he bio diktator Slobodan Milošević, tokom devedesetih, kada je zemlja bila pod sankcijama, građanke i građani skapavali od gladi dok su prisilno uvlačeni u ratove i zločine, „slavi“ 33. rođendan.

To je predsedniku SPS, Ivicu Dačiću, koji je tokom devedesetih bio portparol ove partije, a nakon isporučenja njegovog lidera u Haški tribunal – predsednik stranke – dalo povoda da izjavi da se socijalisti bore za socijalnu pravdu i da su protiv onih koji su nezakonito zaradili novac, uprkos brojnim korupcionaškim aferama kojima je bio u službi više od trideset godina, odnosno i dan danas, kao deo gotovo svih vlasti od raspada bivše Jugoslavije.

Na pitanje kako bi čestitali rođendan SPS-u, sagovornici Danasa gotovo su jednoglasni – da konačno odu istoriju.

Ima neke simbolike u tome da je Zeleno-levi front predao potpise za registraciju baš u oči 33. rođendana SPS

Biljana Đorđević, poslanica Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije kaže za Danas da rođendan SPS-a je godišnjica ujedinjenja Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije, kada je SPS nasledila mrežu odbora i prostorija po zemlji da bi nakon toga otpočela privatizaciju, zalagala se za kapitalizam, pravdala se da nakon 2000. da njeni kadrovi nisu vodili resore privrede i finansija…

Šta poručiti Socijalističkoj partiji Srbije za 33. rođendan - sagovornici Danasa saglasni 2
Foto: Ne davimo Beograd

– Ali jesu vodili i dalje vode resor prosvete koju takođe privatizuju. Zato nam je i neophodna nova partija levice. Ima neke simbolike u tome da je Zeleno-levi front predao potpise za registraciju baš u oči 33. rođendana SPS koji treba da ode u istoriju, bilo priznanjem da nije socijalistička opcija bilo utapanjem u neki amorfni pokret bez ikakvih ideja osim ostanka na vlasti – zaključuje naša sagovornica.

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije, kaže za Danas da je SPS skoro sve vreme postojanja su u vlasti.

– Vreme je da u narednim godinama osete kako je u opoziciji, kao i da se uvere da će Srbiji biti bolje kada je bude vodila vlast koja služi narodu, a ne obrnuto – zaključuje on.

Šta poručiti Socijalističkoj partiji Srbije za 33. rođendan - sagovornici Danasa saglasni 3
foto FoNet Aleksandar Barda

Socijalistička partija Srbije je simbol propadanja Srbije i Jugoslavije

Prema rečima Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, Socijalistička partija Srbije je simbol propadanja Srbije i Jugoslavije.

– U pitanju je partija nastala kao otrovni amalgam autoritarne političke kulture gajene u krilu Saveza komunista na čelu sa Slobodanom Miloševićem i ideologije srpskog nacionalizma. Rezultat tog spoja su uništeni životi i budućnost 20 miliona ljudi uz više od 130.000 mrtvih i stotine hiljada ranjenih i raseljenih – kaže Popović.

Šta poručiti Socijalističkoj partiji Srbije za 33. rođendan - sagovornici Danasa saglasni 4
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS)

Stoga SPS, dodaje, nije i ne sme biti tretirana kao obična politička stranka.

Ima osnova za zabranu SPS

– U pitanju je politički izraz antidemokratskih i antimodernih tendencija u srpskom društvu, pojava prisutna još od formiranja srpske države u 19. veku. Oni nikada neće moći da budu tek jedna od brojnih političkih organizacija koje učestvuju u političkom životu zemlje iz prostog razloga jer su nose sa sobom nasleđe direktno suprotstavljeno samoj ideji demokratije – kaže Popović.

On izražava verovanje da u pravnom poretku Srbije postoji dovoljno osnova da se ova, kako kaže, u suštini organizovana kriminalna organizacija, zabrani i da se država zakonski obračuna sa nasleđem i Slobodana Miloševića i njegove stranke.

– Isto to važi za Srpsku radikalnu stranku i njene derivate, bez obzira zvali se oni radikali ili naprednjaci. Suština ostaje ista – u pitanju su antidemokratske političke organizacije čje delovanje je pretnja temeljnim vrednostima svake moderne države, pa i Srbiji. Od takvih pojava, demokratska država mora da se brani svim zakonitim sredstvima i iskreno se nadam da će jednog dana to postati i praksa. Što pre to uradimo, to više šansi imamo da bar svojoj deci ostavimo malo uređenije društvo, kada smo već za sebe tu priliku prokockali – zaključuje Dragan Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari