Socijalizam neodrživ na nivou države

O iskustvima Sirize i levičarskim pokretima

Ostavite komentar


  1. Mozda bi, umesto sto svi stalno potkopavaju ama bas SVAKI pokusaj razgovora o socijalnoj pravdi, koja sa socijalizmom nema nikakve veze, isti ti objasnili sta se desava sa liberalnim kapitalizmom u koji se toliko kunu! Osnovna ideja takvog poretka je SLOBODNO TRZISTE i konkurencija. A danas od toga u svetu nije ostalo ni traga. Postoje samo ogromni monopolisticki konglomerati koji unistavaju i gaze sve pred sobom da bi ostvarili neverovatne profite! Tako da danas, iako nas lazu, kapitalizma vise nema. A zabijanje glave u pesak ce u buducnosti dovesti do socijalnih nemira i pasce krv. Mozda je to necu doziveti, ali ako ovi profiteri ne razmisle sta rade, to je neminovno.

  2. @baka
    Slažem se vašim tekstom, ali moram da primetim da su monopoli, takođe, proizvod kapitala, tačnije njegova težnja i, konačno, ishodište, što opet znači da slobodno tržište i konkurencija na surov način negiraju sami sebe. To sam naučio tokom studija na Ekonomskom fakultetu.
    Kapital je takav, čak i kroz igre, da želi da smoždi sve pred sobom, na kraju – hipotetički -i sebe. Takva je, delom, i ljudska priroda, kažem delom, jer je njen deo i altruistički često viđen kao levičarski što je pojesnostavljeno, tačnije crno belo gledanje na stvarnost.
    Kontrapunkt slobodnoj volji kapitala je organizovano društvo, kakvo god da je, ali organizovano da obezbedi, kako kažete, socijalnu pravdu, ako može i želi.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.