Spahiju: Srbi rade protiv zakona koje su sami uveli 1Foto: Screenshot/YouTube/Kosovo Online

Treba razumeti Srbe zbog toga što su živeli skoro 100 godina u sopstvenoj državi Srbiji, koja ih je učila da oni imaju pune povlastice, ali oni moraju da shvate da je u normalnom svetu većina ta koja vlada, izjavio je univerzitetski profesor iz Južne Mitrovice Nedžmedin Spahiju povodom 14. godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Spahiju je za portal KoSSev i Kontakt plus radio rekao i da Srbi treba da shvate realnost na Kosovu – da moraju da žive sa drugim zajednicama, pogotovu sa Albancima, koji imaju drugačiju kulturu, drugačiji civilizacijski nivo.

Na pitanje šta podrazumeva pod „civilizacijskim nivoom“, Spahiju je odgovorio da to znači poštovanje insitucija i zakona.

Kao primer je naveo da su Srbi navikli da poštuju institucije i zakon, dok su se Albanci 100 godina borili protiv tih zakona, koji nisu bili po njihovoj meri.

„I oni sad, kada imaju svoju državu, ne znaju da se ponašaju i zbog toga i dalje rade protiv zakona koje su sami uveli. U takvom slučaju život za Srbe, koji žive u jednom društvu čija je većina sklona da ne poštuje zakone nije lak“, ocenio je Spahiju.

Smatra da to da li će Srbi prihvatiti državu Kosovo zavisi od mnogih stvari, a najpre od ponašanja i stava države Srbije kao i toga koliko će im Albanci na Kosovu, kao većinska zajednica, pružiti ruke, i šta će im ponuditi.

Kada je reč o ishodu dijaloga Beograda i Prištine, ističe da se nad da će se „to završiti, ali teško“, jer za sada zavisi od samo dva čoveka – Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija koji, prema njegovom mišljenju, nisu baš ljudi koji bi mogli postići neki dogovor.

„Za dogovor su potrebne dve strane, a u ovom slučaju nemamo nijednu stranu koja bi bila sklona dogovoru“, zaključio je Spahiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari