Španija ostaje pri svom stavu o Kosovu 1Foto: Pixabay / Efraimstochter

Španija ostaje pri svom stavu o nepriznavanju jednostrane deklaracije o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine, rečeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Španije za Kosovo onlajn.

Takav odgovor Kosovo onlajn dobio je na postavljena pitanja o stavovima Španije povodom težnji Kosova da postane član NATO po ubrzanoj proceduri i o sve češćim izjavama pojedinih evropskih i američkih zvaničnika u kojima se traži da Kosovo priznaju one članice EU koje to nisu uradile. .

„Mi branimo potrebu da se pitanje teritorije Kosova reši dijalogom Beograda i Prištine“, naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Kako su naglasili, zvezdica stavljena uz naziv Kosova je oznaka koja ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

I iz drugih država evropske petorke koja ne priznaje Kosovo u prethodnom periodu je potvrđeno da se njihovi stavovi po tom pitanju ne menjaju, pa je tako grčki premijer Kirjakos Micotakis prilikom posete Beogradu u februaru poručio da Atina ostaje na svojoj poziciji.

„Što se tiče Kosova i dijaloga, želim da budem jasan, stav moje zrmlje se ne menja. Želimo da vidimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i zato podržavamo dijalog, kao i napore izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Želimo da se postigne pravno obavezujući sporazum, koji bi bio u interesu obe strane“, rekao je Micotakis.

Izričit je bio i slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ, koji je krajem februara izjavio da Vlada i parlament Slovačke imaju nepromenjeno mišljenje o nepriznavanju samostalnosti Kosova i da je to permanentan stav spoljne politike Slovačke, nezavisno od sastava Vlade.

Da se ne menja ni pozicija Kipra, krajem prošle godine potvrdila je predsednica Predstavničkog doma te zemlje Anita Dimitriju, koja je u Skupštini Srbije izjavila da Kipar nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari