Spasojević (FPN): Na osnovu Vučićevog govora ne nazire se promena političkog kursa 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević smatra da se na osnovu današnjeg govora predsednika Srbije Aleksandra Vučiće ne nazire nikakva promena političkog kursa.

On je za, TV Insajder, dodao da je u pitanju uobičajeno obraćanje javnosti u kome je govoreno o više tema, ali, kako je ukazao, bez konkretnih odluka, planova i mera.

Kazao je da to što je Vučić zakletvu pred drugi mandat položio pred starim sazivom skupštine Srbije nije problematično jer postoji zakonska odredba koja to omogućava.

Podsetio je da aprilski izbori u Srbiji, ni skoro dva meseca od njihovog održavanja, nisu okončani, zbog najave novih žalbi na neregularnosti na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu.

„U uređenijim državama bismo znali ko će formirati vladu, ubrzo nakon što se izborni proces završi“, rekao je on.

Smatra i da prolongiranje konačnih rezultata, koje je počelo kao proceduralna greška, a nastavilo se izbornim nepravilnostima, pokazalo da država ne radi dovoljno da se taj proces uradi kako treba.

Naveo je da Srpska napredna stranka (SNS) tu situaciju koristi.

Rekao je i da ne očekuje nikakve posebne promene u javnom govoru jer, kako je preneo insajder.net, smatra da je politička scena postavljena tako da je u njoj prisutna dominacija SNS u svim oblastima.

„Ukoliko bi prepustio deo javne scene opoziciji, nevladinim organizacijama, ili medijima, SNS bi time ugrozio sopstvene pozicije“, rekao je Spasojević.

Rekao je pretpostavlja da će se okolnosti na političkoj sceni promeniti i da bi mogao da se suzi manevraski prostor za SNS i njenog lidera, zbog, kako je naveo, „mogućih pritisaka spolja i iznutra“.

Smatra i da će od sposobnosti opozicije zavisiti kako će ta politička scena izgledati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari