Specijalno tužilaštvo Kosova potiglo optužnicu protiv osumnjičenog za ratni zločin 1999. u opštini Klina 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu u odsustvu protiv I.B. iz opštine Klina, osumnjičenog za ratni zločin 1999. godine.

On je optužen da je kao pripadnik Vojske Jugoslavije od januara 1998. do 21. juna 1999. godine, učestvovao u paljenju kuća u selu Zajm i okolnim selima u opštini Klina, pri čemu su u jednoj od zapaljenih kuća pronađena tela B.A. i B.K.

I.B. je optužen da je „pod pretnjom oružjem u cilju zastrašivanja“, učestvovao u proterivanju stanovnika albanske nacionalnosti iz njihovih domova kao i da je učestvovao u pljački civilnog stanovništva iz čijih je kuća uzimao dragocenosti kao što su vozila, stoka, televizori i druge predmete.

„Istraga je pružila dovoljno relevantnih pravnih dokaza koji dokazuju osnovanu sumnju da je okrivljeni, u dosluhu sa drugim pripadnicima policije i Vojske Srbije, učestvovao i doprineo izvršenju krivičnog dela za koje je optužen“, navodi se u optužnici.

Izmenama i dopunama Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku Kosova omogućeno je podizanje optužnice u odsustvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari