SPP: Fehratović da vrati mandat narodnog poslanika 1Foto: SPP

Povereništvo Stranke pravde i pomirenja (SPP). Iz Prijepolja, zatražilo je od Jahje Fehratovića da stranci vrati mandat narodnog poslanika u Skupštini Srbije, jer je javno rekao da više nije član te partije.

Fehratovića bi, na tom mestu, zamenila Sabira Hadžiavdić iz Prijepolja, koja je početkom maja izabrana za potpredsednicu SPP.

Prijepoljci su, u saopštenju za javnost, naveli da bi njihova kandidatkinja, kao narodna poslanica, „svojim delovanjem pomogla stranci, članovima i svim ljudima u Prijepolju i Sandžaku“.

Narodni poslanik Fehratović je za Danas rekao da stranka pripada narodu „utemeljena kao deo pokreta za odbranu i unapređenje, pre svega, Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru (IUNP), kao temeljnih institucija bošnjačkog naroda i garant njihovog opstanka na ovim prostorima“.

Kaže da od tog kursa „nije odstupio ni pedalj“ i da njegov mandat pripada „narodu, odnosno, institucijama kojima je uvek pripadao“.

– Takva stranka kandidovala se na prošlim izborima i njena lista za narodne poslanike podržana je od pokreta kojem je pripadala. Ona nije pravljena kao privatno vlasništvo i nikada to nije bila – kategoričan je Fehratović i podseća „da u ono, u šta se danas SPP pretvara, postaje identična opisu“ njenog osnivača muftije Muamera Zukorlića, koji je govorio da će stranku lično gastiti ako postane kao druge dve (SDA Sandžaka i SDP).

Inicijativu da vrati mandat narodnog poslanika, smatra „prizemnim igrarijama“ kojima bi trebalo da se prikrije ono našta je upozoravao sve vreme „o pomeranju granica i crvenih linija“.

Poručuje da može da razgovara „o bilo čemu“ po udlovom da se ta partija „vrati svojoj misjiji, iznova postane deo pokreta kao njegovo političko krilo, a ne faktor nestabilnosti“ i da ga pisanim putem „pod punom odgovornošću, pozovu institucije i njeni čelnici, IZ u Srbiji i IUNP, koji su godinama, unazad, na svojim plećima nocili teret ovog naroda, pa i stranke“.

– To je stvar institucija, koje garantuju da je sve u interesu bošnjačkog naroda i za njegovu opštu dobrobit. Svaka ostala priča je besmislena i najbolje je da se zaustavi ovde – istakao je Fehratović.

Ovo je njegov treći mandat u republičkom parlamentu. Bio je jedan od najbližih saradnika muftije Zukorlića i još jedan visoki funkcioner SPP, koji je napustio stranku zbog neslaganja sa novim rukovodstvom na čelu sa Usameom Zukorlićem.

Fehratović je, u prvoj polivini maja ove godine, saopštio da napušta tu stranku i da će svoje delovanje u Skupštini Srbije nastaviti kao „nestranačka ličnost“.

Spekuliše se da je u SPP „stanje turbulentno“. Nedavno je ta partija saopštila, da je Predsedništvo „definisalo novu ideološku orijentaciju“, ali je razgovarano „o neuspelom pokušaju izazivanja nereda unutar stranke i disidentnom pokušaju pojedinih funkcionera bez formalnih ostavki“. Rukovodstvo SPP je zaključilo da se radi o aktivnostima „orkestriranim od političkih oponenata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari