Spremamo i štrajk glađu

Izvori Danasa u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju

Ostavite komentar


  1. Zašto je Srbija završila na „deponiji“? Zato što nije imala kritičnu masu elite (naročito u redovima društvenih nauka) kada je bilo najvažnije: od Titove smrti 1980-do 1989 (pad Berlinskog zida). Dok su druge zemlje realsocijalizma spremno dočekale pad Berlinskog zida i tranziciju u YU (u Srbiji na vlast dovode aparačika Miloševića). Zatim od 1990-2000 slično ta je elita „društvenjaka“ opet zakazala. Svako ko je bio učesnik tih događaja može o tome da svedoči. Koja je ideja bila TABU! Ideja da je komunizam oblik despotskog sistema isto kao što je Vizantija i Osmansko carstvo forma despotskog sistema. Ukratko da smo ni kao narod sticajem okolnosti oko 700 godina živeli u formi despotskog društva i da je to užasna inercija koja mora biti savladana ako kao društvo i država želimo da civilizovano preživimo. Od 1980-1990 nisam uspeo nigde da publikujem bilo šta od toga – svuda je bilo cenzurisano. Nastavilo se i posle 1990. sve dok sasvim slučajno, pošto nisam mogao to da publikujem u časopisaima društvenih nauka, časopisima kulture,…, neku „mrvicu“ o našoj despotskoj prošlosti nisam objavio kao „pismo“, „reagovanje“ u dnevnim novinama. I kako je bilo? Levica i desnica se USTREMILA na tog „ludaka“ koji piše da smo oko 700 g živeli u formi despotskog društva. Svojim ušima sam čuo ( na radiju i TV) Svetu Stojanovića, Nebojšu Popova,…, a ove desničare da i ne spominjem kako se obračunavaju sa takvim „nakardnim“ idejama Z.S. Od 2010-2020 više niko nije hteo to da objavuje (ne samo to) nego bilo šta što napišem (deo toga o čemu sam pisao nalazi se na ovom sajtu). Kada se neka bolest na vreme ne dijagnosticira (makar 1989.), kada se zapusti i ne leči (2000.), kada pređe u hroničnu bolest lečenje najčešće, nažalost svih nas, više nije moguće (2020.)!

  2. E,ako obaveštavate svetsku javnost preko Frankfurter Allgemeine Zeitung,sami ste sebe kvalifikovali…Bravo!Tako to radi akademska elita!

  3. Klasicna zamena teze, prikazivanja vlastite borne za vlast kao opsti interes.

    1. Svakome ko ume da čita jasno je da je reč o najbrutalnijem stranačkom upadu u jednu naučnu instituciju.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.