Spremamo i štrajk glađu 1Foto: Pixabay / weisanjiang

Na sve smo spremni da bismo sačuvali svoju instituciju. Spremamo krivične prijave za trgovinu uticajem. Spremamo i štrajk glađu, jer vlast razume samo jezik vanrednih situacija.

Ovo je daleko šira borba za autonomiju naučnoistraživačkog rada koja prevazilazi uske okvire jednog ili dva instituta. U kontaktu smo sa kolegama u svetu, sa kojima radimo na internacionalizaciji problema gušenja akademskih sloboda u Srbiji, kažu za Danas naučni saradnici i zaposleni Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu koji su tražili da ostanu anonimni zbog moguće odmazde novopostavljenih kadrova od strane vlasti u toj akademskoj instituciji.

Pre skoro godinu dana, istraživači sa IFDT su započeli institucionalnu borbu protiv ljudi koje vide kao ostatke režima iz 90-ih, odnosno, kako ističu, funkcionere za vreme batinanja studenata i ukidanja autonomije univerziteta posle, po zlu čuvenog Šešeljevog zakona, krajem devedesetih godina. Naime, prošle godine je Vlada u Upravni odbor Instituta imenovala Zorana Avramovića, predavača na Univerzitetu Megatrend, i Dragana Simeunovića, sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, kojeg je u januaru zamenila Mina Zirojević, njegova bliska saradnica.

Naši sagovornici smatraju, na osnovu dosadašnje saradnje sa Zoranom Avramovićem, da su njegove namere jasne i otvorene.

– Institut je bio upoznat sa njegovim ciljevima još od onog trenutka kada je najflagrantnijom trgovinom uticajem doveo do gašenja Regionalnog naučnog centra ovog instituta. I proteklih nedelja je zaposlenima slao preteće mejlove kao i javne optužbe preko TV emisija Vladimira Đukanovića i Vučelićevog ‘Pečata’, a pre svega kako smo ‘kamen u cipeli’ ove vlade. Zato ne želimo da skrštenih ruku čekamo da jedan kadar Megatrenda zatvori Institut sa najviše povratnika iz inostranstva, kažu za naš list saradnici Instituta.

Sagovornici Danasa navode i da je Frankfurter Allgemeine Zeitung već informisao nemačku javnost da su partneri sa uglednih svetskih univerziteta zabrinuti zbog obračuna vlasti u Beogradu sa akademskom zajednicom, pokrenuli široku međunarodnu kampanju podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari