"Sve što je dobro za SPS nije za Srbiju": Da li bi učešće socijalista u Narodnom pokretu bilo dobro, prvo za državu, a onda i za SPS, kao što Dačić tvrdi? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da bi učešće socijalista u Narodnom pokretu za državu bilo dobro, prvo za Srbiju, a onda i za SPS, o čemu sagovornici Danasa smatraju da Dačić i navedena stranka isključivo brinu o ostanku na vlasti, a da im nije važno sa kim će je vršiti.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović mišljenja je da sve što je dobro za SPS ujedno nije dobro i za Srbiju.

„To je kroz istoriju bilo tako. Pokret za preokret je pri kraju sa izradom zakona o vraćanju imovine koju je SPS nezakonito prisvojio od Saveza komunista Srbije i Saveza sacijalističkog naroda Srbije. Ovo što Ivica Dačić govori nastavak je pljačke građana Srbije, sve zarad stranačkog interesa“, navodi Veselinović.

On takođe objašnjava da nije SPS-u bitan ni pokret, ni Srbija, već privilegije koje nezasluženo vuku još iz perioda jednopartijskog sistema.

„Ovu kradenu imovinu udružiće kao „mladin“ poklon u nešto što je pokušaj da se prevare građani Srbije i zakamuflira suština. Ali doći će dan koji se nije desio nakon petog oktobra, a to je dan lustracije i vraćanja nezakonito stečene imovine koju su stekli i pojedinci, ali i stranke. SPS je tu „lider“ i zato im je bitno da ova nepravda traje što duže“, ističe sagovornik Danasa.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić kaže da ako uporedimo Dačićeve izjave na tu temu od Vučićeve najave formiranja Narodnog pokreta, primećujemo tranziciju stava, od oprezne relativizacije ,,spremni smo da razgovaramo, da pitamo istraživače šta je bolje…“ do današnje eksplicitne da je to dobro za Srbiju i SPS.

„Dačić i SPS isključivo brinu o ostanku na vlasti, ništa ih drugo ne zanima i najmanje im je važno sa kim su na vlasti. Rekao bih da je uz debakl Vučićevog kontramitinga Dačićevo oklevanje da SPS pristupi Narodnom pokretu glavni razlog odlaganja formiranja pokreta. Time je Dačić još jednom pokazao Vučiću da mu ne sme verovati, a ovog još uvek frustrira Dačićev basket sa Tadićem. Za Srbiju bi najbolje bilo da se ogole odnosi između SNS i SPS do kraja, a to će se desiti nakon sledećih izbora kada će Vučić ostati bez većine u parlamentu i moraće da traži neophodne partnere za većinu“, objašnjava Vuletić.

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović smatra da Dačić vidi da je Vučićeva ideja pokreta doživela krah i iskušava koliko je on očajan.

Parović takođe u razgovoru za Danas navodi da američke sankcije zaobilaze funkcionere SPS i gađaju direktno u vrh naprednjačkog režima.

„Toga je Dačić takođe svestan i računa da će mu sve više rasti vrednost pred konačni rasplet. Doduše, čujem da postoje i pretnje da će nemi film Dačića i Miše Banane uskoro dobiti ton, što je Vučićev odgovor i pokušaj da svima stavi do znanja da neće tonuti sam“, ističe on.

Prema Parovićevim rečima, istu takvu poruku Vučić je poslao i svom kumu Nikoli Petroviću, kojem je spakovao testiranje na alkohol i drogu nakon saobraćajke.

„To je uradio jer se plaši da mu čuvari kase ne pobegnu pre vremena, a tu se posebno plaši onih koji imaju državljanstva moćnih zapadnih država. Na primer Francuske, ali i manje moćnih kao što je Italija, zbog čega mu je Šapić na nišanu. Tako da će biti zanimljivo u narednom periodu“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari