Predstavnici 25 srpskih opština na Kosovu i Metohije juče su posle višesatne rasprave, na sednici održanoj u severnom delu Kosovske Mitrovice, podržali tekst platforme o Kosovu i Metohiji, koji je predsednik Srbije Tomislav Nikolić prošle nedelje predstavio delu opozicije i kosovskim Srbima. Oni traže da ih Nikolić ponovo primi kako bi mu dostavili svoje sugestije.


Kako je juče ocenjeno, platforma „tretira interese svih Srba u pokrajini i predlaže rešenja“. Kosovski Srbi traže da Skupština Srbije u što kraćem roku usvoji ovaj dokument kao obavezujući. Oni posebno podržavaju stav da Vlada Srbije, u cilju zaštite nacionalnih interesa, „više ne postiže parcijalne dogovore s Prištinom u okviru tehničkog dijaloga“. Prema njihovoj oceni, u platformi je potrebno još jasnije istaći da je KiM „sastavni i neotuđivi deo Srbije, što je jasno definisano Ustavom i Rezolucijom 1244 SB UN“.

Srbi sa KiM traže posebno poglavlje u platformi, kojim će se regulisati obaveza međunarodne zajednice da omogući bezbednost i materijalne uslove za održivi povratak 250.000 prognanih i interno raseljenih građana. Oni očekuju da svaka eventualna promena predložene platforme bude usaglašena sa njima, pogotovo što podržavaju već preformulisan Nikolićev osnovni princip pregovora da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno.

Sednici su pored čelnika srpskih opština prisustvovali i predstavnici SPC, vladine Kancelarije za KiM i udruženja raseljenih lica i porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova. SNV severnog KiM je uoči jučerašnjeg sastanka takođe zatražilo da se obustave pregovori Beograda i Prištine i da se „osnovni stavovi platforme o Kosovu, koju je predložio predsednik Srbije, ne menjaju, jer čine njenu suštinu“. Za izjašnjavanje Skupštine Srbije o platformi za KiM juče se založio i Vuk Jeremić, predsedavajući Generalne skupštine UN.

Pokazali jedinstvo

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je juče da je usvajanje nacrta državne platforme o KiM pokazalo jedinstvo ovdašnjih Srba koje bi trebalo da slede i poslanici u Skupštini Srbije. Pantić je u izjavi novinarima u Kosovskoj Mitrovici rekao da je još jednom potvrđeno „jedinstvo svih Srba sa KiM kada je južna pokrajina u pitanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari