Srbi sa KiM na skupu ispred Predsedništva poručili Vučiću: Ako umremo sada, tvoj nas je kuršum ubio 1Foto: M. R. M./Danas

Ispred Predsedništva Srbije večeras je održan skup za odbranu Kosova i Metohije, koji je započet intoniranjem pesama o Kosovu i Metohiji.

Sa skupa je pozvano na nacionalno jedinstvo za odbranu KiM, maksimalnu solidarnost i reintegraciju te južne srpske pokrajine.

Oni su pozvali Vladimira Orlića da zakaže sednicu o KiM na kojoj će biti doneta platforma za pregovore i poništeni svi dosadašnji sporazumi.

Okupljeni su nakon skupa ispred predsedništva pošli u šetnju, najpre do ruske ambasade, a potom i do Hrama Svetog Save.

Skup je održan pod sloganom „Kosovo će izdati samo kukavica“.

Okupljeni građani u neformalnom razgovoru rekli su da ne žele da protest bude još jedna „serenada“ ispod Vučićevog prozora, već da očekuju da će predsediku Srbije Aleksandru Vučiću biti jasno poručeno da je on glavni krivac, pored Zapada i albanskih separatista, za tragičan položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

Okupljenima su se obratili i ljudi sa Kosova, koji su ocenili da državni vrh trguje njihovim sudbinama, ali da samo nisu rekli po kojoj ceni.

Oni su rekli da su im Vučić i Dačić zabili nož u leđa.

Srbi sa Kosova su dodali da Vučić više ne može da predstavlja Srbe sa Kosovu i da kaže „za koliko se prodao“.

Oni su naveli da žele pokrajinu KiM, a ne Zajdenicu srpskih opština (ZSO).

Zatražili su da se odblokiraju administrativni prelazi, jer sve manje stižu lekovi i hrana.

Oni su rekli da je na delu hapšenje Srba, a da se ne oglašava ni predsednik, ni Srpska lista (SL).

„Ako budemo umrli sada, tvoj nas je kuršum ubio“, poručili su oni.

Predsednik Dveri Boško Obradović istakao je da je patriotska obaveza da se izrazi solidarnost sa Srbima na severu i jugu Kosova.

Obradović je, takođe, najavio nove skupove za nedelju i narednih dana po čitavoj Srbiji.

On je dodao da se zna šta je politika Kosova i Zapada, a ne zna se šta je politika Srbije.

„I jedini način da se promeni ta politika je da se promeni vlast. Svaka normalna vlast bi pozvala sve ugledne organizacije i dogovorile bi se zajedničke aktivnosti oko KiM. Ali Vučić je privatizovao temu Kosova i ne zna se šta pregovaraju iza zatvorenih vrata. Došlo je vreme da se ponište svi sporazumu i da se vrate sve institucije na KiM i da se tema Kosova vrati u Savet bezbednosti UN“, poručio je lider Dveri.

Nekadašnji predsednik zabranjenog pokreta Obraz Mladen Obradović rekao je da ne prihvataju da ih Aleksandar Vučić laže.

„Ne damo Kosovo, naša braća opstaju na svetoj zemlji, jer znaju ako ne bude njih neće biti ni nas. Kada nam govore da na KiM nemamo ništa, da pognemo glavu, znamo da će Kosovo izdati kukavica. Mi ne želimo da budemo kao oni koji potpisuju Briselski i Vašingtonski sporazum. Rešenje je da srpstvo opstane, da jedinstveno kažemo „nema predaje, nema podele“. A izdaje ga čovek koji stoluje ovde, Aleksandar Vučić. Ne prihvatamo da nas laže ,da kaže neće u Tiranu, pa ode. Mi hoćemo na delima promenu srpske politike. Vučić da prizna da je grešio, da pozove umne ljude i da se tu donese odluka šta dalje. Mi smo tu i čekamo korenitu promenu“, naveo je Mladen Obradović.

Razvijene su bile i srpske zastave na kojima piše „Kosovo je duša Srbije“. Videli su se i pojedini transparenti gde se navodi da je Kosovo srce, a Metohija duša Srbije.

U najavi večerašnjeg skupa potcrtano je da će okupljeni u 22 sata krenuti u veliki marš na Kosovo.

U pozivu za ovaj skup nije navedeno ko je organizator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari