Srbi sa severa Kosova stavili život u ruke autoritarne i korumpirane srpske vlasti: Popović o tome da li i kada će se Srbi vratiti u kosovske institucije 1foto: Printscreen/RTV PINK

O važnim životnim odlukama, poput profesionalne karijere ili čak mesta stanovanja, većina Srba sa severa Kosova ne odlučuje sama već je sopstveni život stavila u ruke autoritarne i korumpirane srpske vlasti. Kakvo god bude bilo rešenje za Kosovo, ovi ljudi su već izgubili najdragocenije što su imali – samu mogućnost da utiču na sopstvenu sudbinu i to je još jedna tragedija koju je izazvao režim Aleksandra Vučića s ciljem da učvrsti sistem lične vlasti u Srbiji – komentariše za Danas Dragan POpović, direktor Centra za praktičnu politiku.

Na pitanje da li i kada će se Srbi vratiti na svoje poslove i u kosovske institucije, sagovornik Danasa kaže da izlazak Srba sa severa Kosova iz kosovskih institucija je demonstracija moći Aleksandra Vučića da još uvek ima potencijal da utiče na regionalnu stabilnost.

– Verujem da je iza odluke kombinacija različitih razloga, od kojih nisu svi podjednako uticali. Glavni je svakako poruka međunarodnoj zajednici da postoji mogućnost zaoštravanja sukoba sa srpske strane i da taj faktor mora da se uzme u obzir – smatra naš sagovornik.

Srbi sa severa Kosova stavili život u ruke autoritarne i korumpirane srpske vlasti: Popović o tome da li i kada će se Srbi vratiti u kosovske institucije 2
foto FoNet Milica Vučković

Sa druge strane, napominje, srpskim vlastima je svakako potrebna što veća radikalizacija situacije, da bi svako eventualno buduće rešenje mogli da predstave kao najbolje što se u tom trenutku moglo ili bar kao manje zlo u odnosu na rat, etničko čišćenje ili slične katastrofalne scenarije.

– Ne sumnjam da postoji i značajna doza surevnjivosti prema Kurtiju, koji za razliku od svojih prethodnika, nastupa kruto i ne pokazuje spremnost kako za popuštanje, tako i za povinovanje pritiscima sa Zapada. Sve ovo zajedno dovelo je do odluke o napuštanju kosovskih institucija – objašnjava Dragan Popović.

On, međutim, veruje da će povratak u te institucije takođe biti deo političke procene vlasti u Srbiji da li to može da se predstavi kao pobeda za Vučićevu politiku.

– Sve u svemu, najmanje se pitaju sami Srbi na severu Kosova koji su po ko zna koji put moneta za potkusurivanje – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari