Srbija iz Ustava briše autonomiju Kosova

* Preambula može ostati u nekom obliku, ali ne i članovi 8 i 182 o jedinstvenoj teritoriji * Beograd i Priština suočeni sa sve većim pritiskom da postignu pravno obavezujući sporazum
Diplomatski izvori Danasa - Vučić u martu spaja rezultat unutrašnjeg dijaloga o kosovskom pitanju sa ustavnim promenama

Ostavite komentar


  1. Znaci imacemo u martu ISTPOVREMENO i parlamentarne izbore i referendum o Ustavu sve zajedno sa beogradskim izborima. Prevedeno na srpski: sve ce da organizuju samo da bi pobedili na beogradskim izborima. Izgleda da imaju sigurne rezultate (ne narucenih laznih) anketa da lose stoje, pa mora "sve djuture". Uz nosioca liste koji to po zakonu i jos uvek vazecem ustavu to ne bi smeo da bude. Aferim!

  2. Znaci da ce se ispuniti sve sto se za nezavisnost Kosova ispuniti treba osim supljih reci o priznanju.Bas kao sto se saradnja sa ratnim zlocincem pravda optuznicom po kojoj mu se nikad suditi nece.Mozete li zamisliti SNS u opoziciji a da demokrate rade sve ovo?
    Bas dobro da mu je pripao i ovaj deo izdajnicke rabote.Zivot pise romane.

  3. Ja sam impresioniran koliku moc transformacije ima AV. Da li on slusa svoje govore iz vremena kad je bio radikal? E moj narode…

  4. Vrh Vucicevog licemerja. Savetujem da ocita molitvu: O boze neka se otvori zemlja da propadnem (od sramote). A mi svi ostali bednici i njegove zrtve u Srbiji molitvu: Zini zemljo da propadnem. I tako svi zajedno da odemo tamo gde smo i zasluzili.

  5. @Metarmofoza. Ni o kakvoj metamorfozi se ovde ne radi. Metamorfoza je velika, duboka promena. Nego, ima jedna živuljka – kameleon se zove. U kakvu god šaru da se prementne uvek jezikom ““vata insekte.

  6. Vučić je to znao onog momenta kada je prešao u SNS . I sprovodi tu politiku mic po mic kao da mi to ne vidimo.

  7. Iz Ustava je izbrisana i autonomija Crne Gore pa je ona sada samostalna drzava.
    Slicno je i sa Kosovom. Ustav Srbije koji je u rekordnom roku od 20 -tak dana sklepao Vojislav Kostunica (zvani Voja Kostur) neki nazivaju telefonskim imenikom a drugi spiskom zelja izredjanih na papiru.

  8. Sta ce nam vise uopste Ustav? Uvedite ponovo posle 90 godina januarsku diktaturu samo prethodno pazljivo proucite istoriju tj. kako se zavrsila! Opsti zakon kaze da posle prelaska odredenih vrednosti/granica/pragova i sl. proces postaje ireverzibilan, da vam pomognem, nepovratan. Od kobasice nema svinje!

  9. Mislim da su ovo samo teorije zavere i da Srbija ne planira nikakva popuštanja pri ulasku Kosova u međunarodne institucije.

  10. Ili novinar nije nešto dobro shvatio ili imamo idiote od pravnika. Naime, priznanje Kosova je jedno, a odredba o jedinstvu teritorije i njena nepovredivost nešto drugo. Bez obzira koju teritoriju ustav definiše kao državne granice on mora da definise njihovu nepovredivost. U suprotnom nema granice i teritorije pa onda nema ni države.

  11. AP Kosovo i Metohija nije ni tebalo da se pominje u Ustavu na bilo koji drugi način, nikako ne u preambuli nego članom, osim da je u njenom sastavu kao teritorijalna jedinica, kao uostalom i AP Vojvodina ali su demokrate izbacile KiM iz Srbije, predali ga albancima a uneli ga u preambulu Ustava!

  12. Oj Kosovo, Kosovo… Ne damo te Kosovo! Mi patrijote, hajmo svi – Oj Kosovo, Kosovo…

Ostavite komentar


Politika

Srpska lista sa predstavnicima EU: Deo problema na Kosovu bio bi rešen formiranjem ZSO 7

Srpska lista sa predstavnicima EU: Deo problema na Kosovu bio bi rešen formiranjem ZSO

Delegacija Srpske liste na čelu sa predsednikom stranke Zlatanom Elekom razgovarala je danas sa predstavnicima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova o političko-bezbednosnoj situaciju na Kosovu i položaju srpskog naroda na tim prostorima, i tom prilikom poručila da bi se jedan deo problema na terenu rešio ukoliko bi Priština pihvatila obavezu da formira ZSO, prenosi Kosovo Online. 

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.