"Srbija je u dubokoj društvenoj krizi i ništa više neće biti isto": Pokret SRCE povodom dva masovna ubistva 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Dva masovna ubistva u dva dana dovela su Srbiju do bolnog otrežnjenja, ocenio je danas Pokret Srbija centar (SRCE), izrazivši saučešće svim porodicama i prijateljima nastradalih u dve tragedije prošle sedmice u Beogradu i tri mladenovačka sela i svim građanima kojima su ti tragični događaji zauvek promenili živote.

Pokret je u današnjem saopštenju naglasio da se „ne radi sе o izolovanom incidentu“ jer se „jasno vidi da je Srbija u dubokoj društvenoj krizi i ništa više neće biti isto“.

„Ovi događaji su označili naš civilizacijski iskorak u nazad i biće potrebne godine pametnog i vrednog zajedničkog rada da se život u Srbiji vrati u normalu. Reakcije građana pokazuju da se svest o dubini krize raširila po svim krajevima Srbije“, ističe Pokret SRCE.

Ocenjeno je da dva prošlonedeljna masovna ubistva „nisu uzrok krize“ već „tragična posledica godina zanemarivanja temeljnih društvenih problema i zarobljavanja države od otuđenih vlastodržaca koji su život u Srbiji pretvorili u masovni rijaliti program sa izrežiranim krizama, rešenjima i Vučićevim pobedama“.

„Vladajući režim i njegove pristalice žive u tom svetu iskrivljenih vrednosti, lažnih informacija i pogrešnih odluka, a stvarne probleme i naše realne živote guraju pod tepih. Dok oni žive ušuškani u svojim zabludama u vilama na Dedinju, ispod tepiha su iskočili bauci njihove nesavesnosti i traže da se napalate. Ovog puta na najgori mogući način, mladim životima“, navodi se u saopštenju.

Pokret SRCE podseća da je više puta upozoravao da se nasilje i primitivizam moraju ukloniti iz medija, promeniti Savet i uprava Regulatornog tela za elektronske medije, rukovodstvo RTS, prestati sa lažima o inflaciji, prosečnim platama, dogovoru o Kosovu

U saopštenju se navodi da „predsednik i vlada nude parcijalna i neodrživa rešenja“ i da „uopšte ne shvataju dubinu i karakter ove krize“.

„Deca se plaše da idu u školu, roditelji bi najradije da ih ostave kod kuće, ali većina mora na posao, mnogi rade i po dve smene da bi zaradili za iole pristojan život. Nastavnicima se na leđa stavlja prevelik teret odgajanja dece koja rastu u okruženju povišenih rizika, a konstantno im se oduzimaju prava i ovlašćenja“, naglašava Pokret SRCE, upozoravajući da „sve to zajedno ugrožava mentalno zdravlje i dece i nastavnika i roditelja“.

Samim tim i rešenje mora biti temeljno, sveobuhvatno i koordinisano, a prvi korak u tom rešenju je smena ove nesposobne i korumpirane vlasti jer „vreme ističe“ i „skoro možda neće imati ko da iznese promene i za koga“.

Pokret Srbija centar se pridružio pozivu na večerašnji protest protiv nasilja kod Narodne skupštine u ponedeljak, i izrazio spremnost da angažuje „sve svoje kapacitete u obnovu Srbije, za dobrobit ove i budućih generacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari