Srbija je u vanrednom stanju, iz njega može da izađe samo na fer izborima 1Foto: Danas

Na petoj Niškoj zoni slobode, održanoj večeras u centru grada, predstavnici Demokratske stranke ocenili su da se nasilje koje  genreiše aktuelna vlast prenelo iz institucija na ulice, posebno osudivši  „ćutanje“ vlasti na nedavne fašističke incidente u Nišu.

– Srbija je prestala da bude demokratska država, a kičma demokratskog društva je polomljena, u svakom segmentu. Srbija se nalazi u vanrednom stanju- u tom stanju su njeni građani, penzioneri, mladi ljudi… Iz tog vanrednog stanja se izlazi na izborima, ali izborima koji su slobodni, demokratski i fer. Da bi do toga došli, moramo da nastavimo proteste , slobodne zone i drugu vrstu pritiska. Ako izbori, pak, ne budu demokratski, bojkotovaćemo ih, i nastaviti sa pritiscima- kazao je Dejan Nikolić, potpredsednik Demokratske stranke i republički poslanik.

Na tribini, organizovanoj u okviru slobodne zone, kojoj je prisustvovalo više desetina pristalica, Nikolić je ocenio da je aktuelna vlast „zasejala mnržnju“ u društvu, te stoga i ne čudi što je  personifikovana  u nabildovanim ćelavcima koji nožem ili šipkom napadaju političke i druge neistomišljenike. Zato se i moglo dogoditi da u Nišu prošle sedmice nožem bude napadnut i ranjen stiudent Uroš Janjić  samo zato što je nosio majicu na kojoj je pisalo „antifašista“, a da antifašističku šetnju prošlog vikenda „isprati“ grupa mladića pokazivanjem nacističkih simbola i skandiranjem Ljotiću i Nediću.

– Na tom antifašističkom skupu nije bilo policije. Ko je napravio procenu da policije ne treba da bude? I da li je to bila bezbednosna ili politička procena? – rekao je Nikolić, podsećajući da je samo pokazivanje fašističkih simbola krivičnoi delo, koje se novčano kažnjava do milion dinara.

Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije i bivši gradonačelnik Niša, ocenio je da su se napadi i lične uvrede prema neistomišljenicima iz parlamenta preneli  i van njega, za šta odgovornost snosi vlast.

– Sada se na isti način napadaju arhitekta Dragoljub Bakić i sociolog Jovo Bakić, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić, studenti u Novom Sadu, srednjoškolci, pa osnovci koji su protestvovali  zbog testova.  Moramo da dignemo glas protiv toga- kazao je Ćirić.

On je ukazao  i na problem korupcije, koja godišnje „pojede“ do tri milijarde evra, kao i na činjenicu da je čak 63 odsto rukovodilaca u javnom sektoru u v.d. statusu, čime ih vlast ucenjuje da budu poslušni. Vlast nema nameru da rešava ove probleme, a bez suzbijanja koruocije i slobode pojedinaca nema razvoja, rekao je on.

Svi govornici su ocenili da je opozicioni bojkot parlamentas „uspeo“,  a da su protesti „1 od 5 miliona“ doveli do nekih pomaka. Prema njiuhovim rečima, to je potvrdio i najnoviji godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku  Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Šef resornog odbora DS za evropske integracije Marko Čomić je kazao da opozicija mora što pre da odluči koji su njeni sledeći koraci, a stranačkim kolegama poručio da se republički izbori mogu dobiti „velikim pričama“, ali lokalni isključivo- poderanim cipelama. Predsednik niških demokrata Miodrag Stanković je dodao da uprkos tome što je „aktuelna vlast najgora vlast u istoriji Srbije“ opozicija ne treba da izađe na izbore ukoliko nisu fer i demokratski.

Dragoslav Ćirković, predsednik  niškog odbora Socijaldemokratske stranke, kazao je da su se 90.te vratile, a da su tadašnji radikali danas samo obukli druga odela, a da suštinski vladaju na isti način. Prema njegovim rečima, Niš je otkad njime upravljaju naprednjaci „porobljen grad u kojem cvetaju  kriminal, namešteni tenderi i druge afere, a mladi ljudi u kolonama odlaze“. Ocenio je da će uprkos svemu aktuelna vlast  na sledećim izborima „biti poslata na smetlište istorije“.

Parlament je atrofirao, služi da vlast aplaudira sama sebi

Evropska komisija je u svom izveštaju konstatovala da je parlamentarni život u Srbiji blokiran. Činjenica je da parlament bviše nije centralna politička institucija u kojoj se vodi dijalog i koja kontroliše izvršnu vlast. On je atrofirao. To se videlo i ovih dana, kada je premijerka Ana Brnabić satima odgovarla na nameštena pitanja poslanika iz vladajućih stranka, a sve bilo propraćeno apluzima. Ruke su ih zabolele od aplaudiranja- rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari