Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg, koji je u Beogradu razgovarao s predsednikom Borisom Tadićem i vicepremijerom Ivicom Dačićem, izjavio je da je Srbija ključni partner SAD u regionu i da su odnosi dve zemlje „odlični“.

Drugi čovek Stejt departmenta susreo se s Tadićem preksinoć, odmah po dolasku u srpsku prestonicu, a s Dačićem juče pre podne, nakon čega je otputovao u Prištinu. Kosovo je poslednja stanica na Stajnbergovoj „balkanskoj turneji“, u okviru koje je prethodnih dana boravio i u Ljubljani i Sarajevu.

Stajnberg je agenciji Tanjug rekao da njegova poseta Balkanu predstavlja podršku liderima u regionu za izgradnju zajedničke evropske budućnosti. „Srbija je ključni partner SAD u regionu“, istakao je on, kao i da Amerika podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Zamenik Hilari Klinton je rekao da su SAD zadovoljne naporima koje Srbija i njen predsednik preduzimaju za rešavanje pitanja u regionu i posebno pozdravio usvajanje skupštinske Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici. „Cenimo lidersku ulogu predsednika Tadića u donošenju srebreničke rezolucije, koja je veoma važan korak za region“, rekao je Stajnberg.

Kada je reč o Kosovu, kazao je da se SAD, pored razlika koje postoje između Vašingtona i Beograda oko pitanja statusa, zalažu za pronalaženje rešenja praktičnih pitanja građana na Kosovu.

Američki diplomata je rekao i da je odluka o ulasku u NATO na Srbiji, odnosno da je to „odluka koju treba da donese narod Srbije“.

Predsednik Boris Tadić, u izjavi novinarima u Medveđi, gde je razgovarao sa studentima lokalnih fakulteta i prisustvovao svečanom otvaranju rudnika Lece, izjavio je da se sa Džejmsom Stajnbergom saglasio da nema potrebe za dramatizacijom situacije u BiH, a da su se „složili da se ne slažu“ kada je reč o statusu Kosova.

Predsednik je naveo da je u razgovoru sa zvaničnikom SAD rekao da Srbija ima dobru volju da sarađuje sa svim zemljama sveta, ali da ima i svoje crvene linije. „Jedna od njih je da ne priznajemo niti ćemo ikada priznati nezavisnost Kosova i Metohije i veoma smo privrženi ideji da se nastave razgovori o statusu Kosova i Metohije i pronađe kompromisno rešenje koje će zadovoljiti obe strane“, istakao je Tadić.

Predsednik Republike je rekao da Srbija ne podržava bilo kakvu podelu BiH i ostaje snažno privržena Dejtonskom sporazumu, kao i da se sa Stajnbergom saglasio da apsolutno nisu tačne pojedine informacije iz sveta da BiH preti rat. „Ne znam s kojim ciljem se dramatizuje situacija u BiH. To nije ni potrebno, ni korisno“, ocenio je on.

Tadić je rekao i da se Stajnbergu zahvalio na iskrenoj podršci SAD evropskim integracijama Srbije.

Ranije juče, zamenik premijera Ivica Dačić rekao je na sastanku sa Džejmsom Stajnbergom da Srbija želi dobru saradnju s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu.

Kako je saopšteno posle razgovora, Dačić i Stajnberg istakli su zadovoljstvo saradnjom MUP Srbije i bezbednosnih struktura SAD u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. Ivica Dačić je obavestio Stajnberga i o političkoj situaciji u Srbiji, „naglasivši da je Vlada stabilna i da je želja svih koalicionih partnera da se ona održi do kraja mandata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari