Srbija potpisala Tiransku deklaraciju kojom se osuđuje ruska agresija 1foto Aleksandra Popović Danas

Saradnja zemalja jadransko-jonskog regiona posebno je važna u svetlu odgovora na aktuelnu političku i ekonomsku krizu izazvanu ruskom agresijom na Ukrajinu i može biti jedan od instrumenata da zemlje članice brže napreduju na putu pristupanja Evropskoj uniji, poručeno je sa Sedmog foruma Strategije EU za jadranski i jonski region (EUSAIR) koji je otvoren danas u Tirani.

Na marginama susreta govori se da je ove godine poseban naglasak stavljen na ideju da se zemlje kandidati za članstvo u EU, koje su ujedno i deo ove incijative – Srbija, Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, kao i potencijalni kandidati, udruže i iskoriste ovaj vid regionalne saradnje, kao i nešto noviju inicijativu – Otvoreni Balkan, kako bi odlučnije tražile od Evropske unije konkretan datum za prijem u članstvo.

U tom pravcu govore i izjave zvaničnika koji su ovog puta, više nego na prethodnim susretima ovog Foruma, govorili o neophodnoj saradnji i proširenju EU.

U svetlu aktuelnih izazova sa kojima se suočava ceo svet ali prvenstveno evropski kontinent, o kojima je govorila Elisa Fereira, komesarka EU za koheziju i reforme, i evropska zvaničnica naglasila je zajednički napredak zemalja kandidata ka članstvu u EU.

– Aktuelni izazovi sa kojima se suočavamo jesu odgovor na rusku agresiju, podrška ukrajinskim izbeglicama, klimatska kriza koja nas tera da fundamentalno promenimo našu ekonomiju i naš način života. U ovakvom konktestu moramo da radimo zajedno, jer ne postoji problem za koji je rešenje – manje saradnje, već upravo suprotno – poručila je Fereira u video obraćanju.

Među praktičnim koracima u tom pravcu koje zemlje regiona treba da preduzmu, ona je navela da je za sve zemlje važno jačanje međusobne povezanosti, posebno za kandidate za prijem u članstvo u EU koji kroz ovu incijativu mogu da uče od zemalja članica,

– Za neke zemlje to znači pripremu za proširenje, a za sve zemlje popravljanje veza i iskorišćavanje značajnih regionalnih resursa – od mladih ljudi do kulturnog nasleđa. Pozdravljam vaše napore da olakšate proširenje EU, naglasila je ona.

Zamenik premijera Albanije Arben Amedaj govorio je vrlo direktno ističući da zemlje regiona očekuju zeleno svetlo za ulazak u Evropsku Uniju jer upravo one u aktuelnim potresima, kakav je prvo bila pandemija, a zatim i rat u Ukrajini, „pate“ i trpe više posledica talasa krize nego neke razvijene zemlje EU, zato što nemaju mehanizme za „odbranu“ od ovakvih „šokova“ na polju ekonomije i bezbednosti.

– Svet više nije isti posle 24. februara ove godine (početak ruske invazije na Ukrajinu), jer su temelji demokratije, stabilnosti i bezbednosti doživeli udar kakav niko nije mogao da zamisli. Izražavamo punu solidarnost sa Ukrajinom, ali i dodajemo da sve ono nije lako za zemlje kao što su Albanija, Severna Makedonija, Srbija, Kosovo, BiH. Ovaj forum je važan instrument da se zemlje kandidati pripreme za pristupanje EU. Veoma je važno da mi Albanci, ali i svi ostali, ovo shvatimo ozbiljno i nastavimo sa povezivanjem. To ne može da bude učinjeno bez pomoći EU ali zemalja jadransko-jonske regije koje nas bolje poznaju – naglasio je on.

Amedaj je istakao da će zemlje Zapadnog Balkana nastaviti da sarađuju na planu evrointegracija ali i da se od EU očekuje manje „birokratije“ i „veštačkih prepreka“.

– Možda ću biti politički nekorektan, ali usuđujem se da kažem da postoje besmislene prepreke, kao one koje sa kojima se sada suočavamo. Uradili smo svoj domaći a i dalje čekamo. Odbijam da razumem tu birokratiju i veštačke prepreke koje se ponekad pojavljuju u procesu. Mi smo prirodno Evropljani i definitivno zaslužujemo da budemo u EU – naglasio je on.

U okviru EUSAIR, ministri zemalja članica (i njihovi zamenici) potpisali su Tiransku deklaraciju kojom su zemlje učesnici, među kojima je i Srbija, osudile rusku invaziju na Ukrajinu i naglasile privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Kasnije u toku dana održan je i panel o energetiskoj stabilnosti što će takođe biti važna tema u svetlu energetske (ne)zavisnosti regiona u svetlu sankcija uvedenih Rusiji.

Forumom je u prethodnih godinu dana predsedavala Albanija, a u narednih godinu dana predsedavanje će preuzeti Bosna i Hercegovina.

EUSAIR incijativu čini deset zemlja jadransko-jonske regije – Grčka, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Srbija, a od ove godine i San Marino.

Srbija potpisala Tiransku deklaraciju kojom se osuđuje ruska agresija 2
foto: Aleksandra Popović

Perspektiva članstva odbrana od ruskog uticaja

„Ruska agresija na Ukrajinu podseća nas u Evropskoj uniji koliko je važna stabilnost Zapadnog Balkana i koliko je važna perspektiva članstva za ostvarenje stabilnosti“, izjavio je Slavomir Tokarski, direktor Generalnog direktorata EU za regionalnu i urbanu politiku. On je na konferenciji za medije u okviru EUSAIR naglasio da se jedino kroz bliske veze sa Evropskom unijom i perspektivu prijema, EU može suprostaviti negativnom uticaju koji dolazi iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari